I tilfælde af terror: Sådan forholder du dig

Panik spreder sig som en ildebrand under et terrorangreb - her er en række råd til, hvordan du forholder dig, hvis det værste skulle ske

Her lægger Lars Løkke Rasmussen blomster ved den belgiske ambassade og giver pressen - og danskerne - et par ord med på vejen

Heldigvis er risikoen for at blive ramt af et terrorangreb ualmindelig lille.

Men risikoen er der trods alt.

Inden for det seneste år er europæiske storbyer som København, Paris, Istanbul og nu Bruxelles blevet ramt.

I slutningen af 2015 lavede de britiske myndigheder en film, der viser, hvordan man bedst forholder sig under forskellige typer angreb. Filmen kan du se herunder.

Daily Mail / POLFOTO 112 - 22. mar. 2016 - kl. 08:28 Flere eksplosioner i Bruxelles: Mange sårede og dræbte

Videoens råd i kort form kan sammenfattes som 'Run, Hide, Tell', hvilket på dansk bliver til 'Løb, Gem dig, Slå Alarm'.

I mere udvidet form skal du forholde dig således:

* Hvis du hører skud, skal du se at komme væk - men kun hvis det ikke udsætter dig for større fare, så overvej din flugtrute nøje.

* Hvis du ikke kan komme væk fra faren, skal du gemme dig. Undgå at gemme dig steder, hvor der kun er én udvej. Lås eventuelt dig selv inde, men gå væk fra døren.

* Ring 112 og slå alarm. Fortæl hvem du er, hvor du er, hvor angriberen befinder sig, hvordan angrebet foregår, og om der er dræbte eller sårede.

Her er et billede fra metrostationen i Bruxelles. Privatfoto. 112 - 22. mar. 2016 - kl. 09:27 Eksplosion lukker metro i Bruxelles

Se nogle af de kaotiske optagelser fra lufthavnen her (Video: AP)

Når politiet når frem til stedet vil deres første opgave være at neutralisere angriberen for at forhindre, at flere bliver dræbt eller såret. Lad politiet gøre deres arbejde - også selvom det tager lang tid.

Politiet kan have svært ved at skelne mellem uskyldige og angriberen og kan virke aggresive. Gør alt, hvad de siger og lad være med at gøre ting, der kan opfattes som en trussel. Lad dine hænder være synlige, så de kan se, at du ikke er bevæbnet.

Efter terrorangrebet i Paris i november delte de franske myndigheder en folder ud, der i store træk gav samme råd som de britiske myndigheder.

Ekstra Bladet har talt med flere sikkerhedseksperter, der dog ikke ønsker at blive citeret, da det kan være svært at give helt nøjagtige instrukser for, hvordan man skal forholde sig, da ikke to angreb er ens.

- Alle situationer er forskellige, og i den ene situation giver det mening at lægge sig ned, mens det i en anden giver bedst mening at løbe så hurtigt, man kan. Mange reagerer også vidt forskelligt i de her situationer. Det kan være svært at sige, hvordan man selv vil reagere, siger en kilde, der til daglig arbejder med sikkerhed, til Ekstra Bladet.

Foto: Jens Dresling. Dansk politik - 22. mar. 2016 - kl. 09:51 Løkke efter Bruxelles-bomber: Vi står sammen

Her fortæller tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen om angrebene i Bruxelle

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere