International terrorforsker: Naivt at tro, IS ikke vil udnytte situationen

Modsat justitsministeren ser førende terrorekspert mange indikationer på, at Islamisk Stat smugler krigere ind i Europa gemt mellem flygtninge - men han savner beviser for, at det foregår systematisk som led i en strategi

Den italienske terrorforsker Lorenzo Vidino fra George Washington University. Foto: Mie Schärff
Den italienske terrorforsker Lorenzo Vidino fra George Washington University. Foto: Mie Schärff
Følg Terror

Efter PET torsdag i en sjælden kommentar til pressen advarede om, at der kan være islamiske militante blandt de tusinder af flygtninge, der er kommet til Danmark den seneste uge, har justitsminister Søren Pind (V) nedtonet faren og udtalt, at han ikke frygter, at nogle af de tilstrømmende er her for at gøre skade på Danmark.

Heller ikke forhenværende operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste Hans Jørgen Bonnichsen mener, at der er tale om en reel trussel fra indsmuglede jihadister. Det sagde han torsdag til Jyllands-Posten.

Pind: Hvis terrorister vil ind i landet kommer de det

Den internationale terrorekspert Lorenzo Vidino mener derimod, at det vil være 'naivt' ikke at tro, at Islamisk Stat (IS) vil udnytte den aktuelle flygtningekrise.

- Det er logisk og giver totalt mening, at IS vil bruge situationen til at få nogle af deres folk ind i Europa. Det vil være naivt at tro andet, siger Lorenzo Vidino til Ekstra Bladet og peger på konkrete eksempler, hvor terrorister er kommet til Europa som flygtninge.

Det gælder blandt andet marokkaneren Majid Touil, der i maj kom med båd til Italien som illegal immigrant. Han var eftersøgt for at have taget del i det voldsomme terrorangreb mod Bardo-museet i Tunesiens hovedstad Tunis to måneder forinden.

Et helt aktuelt eksempel er en formodet IS-terrorist, der lige nu jages af fransk politi i havnebyen Calais. Ifølge de franske myndigheder gemmer IS-krigeren sig mellem de tusinder af flygtninge i området og planlægger at tage til Storbritannien for at udføre angreb.

PET: Islamiske krigere kan være kommet til Danmark blandt flygtninge

Lorenzo Vidino advarer dog mod at tage alle historier om indsmuglede IS-krigere i Europa for gode varer.

Eksempelvis kunne det amerikanske netmedie BuzzFeed.com i januar citere en talsperson for IS for, at ikke mindre 4000 krigere fra den frygtede bevægelse allerede er smuglet ind i Europa.

- Det virkede som en utroværdig kilde, og man må forstå, at en terrororganisation som Islamisk Stat bruger propaganda til at terrorisere os.

- Der bliver skrevet og delt meget vrøvl på sociale medier om situationen, men faktum er, at selv om der er mange indikationer, så har vi ikke set et bevis på, at der foregår en systematisk smugling af IS-folk til Europa.

- Derudover kommer det også an på, hvilken betydning du ligger i 'IS-jihadist'. Der kan for eksempel være tale om våbenføre mænd, som er blevet indrulleret i bevægelsen, fordi de bor i et IS-domineret område, og nu er flygtet til Europa for at komme væk fra bevægelsen, siger Lorenzo Vidino, der for tiden er leder af Program on Extremism ved George Washington University i Washington, USA.

Islamisk Stat gennemfører blodig storm på luftbase

Som Ekstra Bladet skrev torsdag, har den norske sikkerhedstjeneste PST tidligere på året meldt ud, at op til ti af de 1000 FN-kvoteflygtninge, Norge skulle tage imod, var personer med relation til terrorgrupper, herunder Islamisk Stat og Nusra Fronten, der er en del af Al Qaedas terrornetværk.

Også Eurojust, EU's  enhed for koordination af retsligt samarbejde, har advaret mod risikoen for IS-folk blandt de hundredtusinder af flygtninge fra blandt andet Mellemøsten og Nordafrika, der lige nu søger mod Europa for fred og sikkerhed.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind