IS-bødler i nyt interview: Kræver retfærdig rettergang

To IS-krigere fra den berygtede gruppe 'The Beatles' står nu frem i et interview og fortæller om deres forhold i fangenskab og kræver retfærdig rettergang

De er kendte og berygtede for at være en del af den berygtede IS-gruppe 'The Beatles'. De britiske IS-krigere Alexanda Kotey og El Shafee Elsheikh har sammen med de to andre 'Beatles' fået navnet på grund af deres karakteristiske britiske accent.

De to 'Beatles', der begge er fra London, har siden februar har været tilbageholdt af syrisk-kurdiske styrker.

Og nu står de frem i flere interviews og kræver en retfærdig rettergang.

Se APs interview med de to medlemmer af 'The Beatles' øverst i artiklen

Vil have retfærdighed
I et interview med CNN fortæller de om de forhold, de lever under, og at de håber på at blive sendt til Storbritannien for at få deres retssag.

I interviewet med AP fortæller de dog også, at de ikke forventer at få en retfærdig rettergang, fordi de er en del af 'The Beatles', og de dommere, der skal dømme dem, allerede er påvirket af medierne.

Se også: Tidligere gidsel genkender bøddel: Vi kaldte dem 'The Beatles'

De to tilbageværende 'Beatles' har ifølge CNN mistet deres britiske statsborgerskab og er nu i et juridisk limbo, fordi det nu er uvist, hvilket land, deres rettergang skal foregå i.

El Shafee Elsheikh er blevet kendt for at vogte islamisk stats fanger på en noget brutal måde. Privatfoto
El Shafee Elsheikh er blevet kendt for at vogte islamisk stats fanger på en noget brutal måde. Privatfoto
 

- Jeg er ikke en demokratisk person, men jeg bliver udsat for demokratisk lov. Derfor er det kun rigtigt, at dem der påstår at opretholde demokratisk lov, opretholder det fuldstændig, siger Elsheikh til CNN.

I CNN-interviewet bliver de spurgt, hvilket land de ville foretrække, at deres retssag skulle foregå i. Til det svarer de, at de klart ville foretrække Storbritannien.

- Det familiære er det letteste. Min opfattelse er, at de britiske dommere er retfærdige. Jeg savner 'fish and chips' og syltede æg, siger Kotey.

Artiklen fortsætter under billedet...

Britiske Alexanda Kotey er en del af IS-gruppen 'The Beatles'. Privatfoto
Britiske Alexanda Kotey er en del af IS-gruppen 'The Beatles'. Privatfoto
 

Grove metoder
'The Beatles' var fangevogtere for Islamisk Stat og er berygtet for at have benyttet sig af særligt grove tortur- og henrettelsesmetoder.

Især frontmanden, nu afdøde Mohammed Emwazi, der også var kendt som 'Jihadi John', er kendt og berygtet for flere gange at have optrådt på videoer, hvor man så ham halshugge flere vestlige gidsler.

Også den danske fotojournalist Daniel Rye, der blev holdt som gidsel af islamisk stat, stiftede bekendtskab med 'The Beatles'. De var nemlig blandt hans fangevogtere i de 13 måneder, han var gidsel.

Terrorbødlen bekræftes død af Islamisk Stat. (Foto: AP) Krig & katastrofer - 19. jan. 2016 - kl. 21:43 Islamisk Stat: Jihadi John er død

Alexanda Kotey er blevet beskyldt for sandsynligvis at have deltaget i gruppens henrettelser og exceptionelt ondskabsfulde tortur, mens El Shafee Elsheikh skulle have fået et rygte for at lave waterboarding, falske henrettelser og korsfæstelser på gidsler.

I interviewet med CNN indrømmer de to også, at nogle af 'The Beatles'' handlinger var beklagelige, men insisterer stadig på, at deres juridiske rettigheder respekteres og at de ting, de er anklaget for, juridisk set kun er beskyldninger.