Islam-professor: Ikke alle muslimer bliver stødt

Ifølge Mark Sedgwick, professor på Aarhus Universitet med speciale i islam, er forkert at tro, at alle muslimer har problemer med tegninger af profeter

Den vestlige verden stod stille, da det franske satiremagasin Charlie Hebdo blev angrebet onsdag eftermiddag. Angiveligt fordi, satiremagasinet har fremstillet tegninger af den muslimske profet, Muhammed. Gerningsmændene lod alle vide, at de repræsenterede Al-Qaeda i Yemen.

Ekstra Bladet har talt med Mark Sedgwick, professor på Aarhus Universitet med speciale i islam. Ifølge professoren er det svært at sige noget generelt omkring, hvorfor nogle muslimer tyer til vold i disse situationer.

- Der er tre typer af muslimer i sådan en situation, siger Sedgwick.

- Der er dem, der ser tegningerne og ikke tænker mere over det.

- Der er dem, der ser tegningerne og bliver irriterede over det.

- Og så er der den tredje gruppe, der føler, at tegningerne er en stor provokation mod deres religion, siger professor Mark Sedgwick.

- Det er den sidste lille gruppe, der er problematisk, siger Sedgwick.

Brødre var allerede i politiets søgelys

Ligesom kærligheden til Jesus findes i forskellige former, er der forskellige former for islam. I de to største trosretninger, Sunni- og Shia-islam ser man forskelligt på tegningerne.

- Mange Sunni-muslimer tror på, at man skal holde sig fra at visualisere islams profeter. Og blandt nogle følgere i Shia-islam er der ikke unormalt at have billeder af profeter. Derfor kan man ikke sige, at alle muslimer bliver stødt over tegningerne af Muhammed, siger Sedgwick

Det skriver de danske avisforsider dagen derpå

- Der er tale om mennesker, der har fortolket deres religion, som de selv har lyst til, siger Sedgwick, hvis bekymring skal findes andetsteds.

- Tidligere terrorangreb i Danmark har været begået af folk, der ikke har været de skarpeste knive i skuffen. Her tænker jeg på somalieren, der angreb Kurt Westergaard med en økse, og den etbenede bombemand, Lors Doukaev, der prøvede at bombe Jyllands-Posten.

- Dette angreb virkede langt mere koordineret. Gerningsmændene virkede velforberedte, og det er bekymrende.

Islam-professor: Ikke alle muslimer bliver stødt


Hør mellemøstekspert Rasmus Boserups vurdering af fransk-algerske forhold og hvilke motiver der ligger bag gårsdagens terrorangreb her.