Islamisk Stat sprænger triumfbue i Palmyra i stykker

Buen betegnes som en af juvelerne i samlingen af oldtidsruiner i byen, som blev indtaget af gruppen i maj.

Kilder har over for Syriens Observatorium for Menneskerettigheder bekræftet ødelæggelsen af triumfbuen, der er en af perlerne i samlingen af de velbevarede oldtidsruiner. (Foto: AP)
Kilder har over for Syriens Observatorium for Menneskerettigheder bekræftet ødelæggelsen af triumfbuen, der er en af perlerne i samlingen af de velbevarede oldtidsruiner. (Foto: AP)
Følg Terror

Islamisk Stat har sprængt et af de mest kendte monumenter i den syriske oldtidsby Palmyra i stykker.

En triumfbue, der på linje med resten af den antikke by er cirka 2000 år gammel, er blevet ødelagt af den ekstremistiske bevægelse, der i maj rykkede ind i byen.

Det oplyser chef for Syriens antikke og arkæologiske værdier.

- Det er som om, at der er kastet en forbandelse over denne by, og jeg forventer kun, at der kommer flere chokerende nyheder. Hvis byen forbliver på deres (Islamisk Stat, red.) hænder, er dens skæbne beseglet, siger Maamoun Abdulkarim til Reuters.

Kilder har over for Syriens Observatorium for Menneskerettigheder bekræftet ødelæggelsen af triumfbuen, der er en af perlerne i samlingen af de velbevarede oldtidsruiner.

- Triumfbuen blev pulveriseret. Islamisk Stat har ødelagt den, siger aktivisten Mohammad Hassan al-Homsi til observatoriets hjemmeside ifølge AFP.

Triumfbuen er langt fra den første bygning, Islamisk Stat ødelægger i den antikke del af byen.

Flere templer og andre historiske bygninger er de seneste måneder blevet smadret, og mange af de resterende er blevet mineret.

Gruppen anser bygningerne som uhellige.

Byens romerske ruiner står på Unescos liste over unik verdensarv, og FN har betegnet ødelæggelsen som en krigsforbrydelse.

Før Islamisk Stat indtog byen, nåede de syriske myndigheder at fjerne hundredvis af antikke statuer til mere sikre steder af landet.

Foruden ødelæggelserne i Palmyra har Islamisk Stat også smadret statuer, helligdomme og gamle skrifter i blandt andet den irakiske by Mosul og den gamle assyriske by Nimrud, der ligeledes ligger i Irak.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+