Islamisk Stat tager skyld for Orlando-angreb via radio

'En af kalifatets soldater i USA udførte en invasion i Orlando', lyder det i Islamisk Stats officielle radio

(Arkivfoto: AP)
(Arkivfoto: AP)

Islamisk Stat meddeler gennem bevægelsens officielle radiostation, at gruppen tager skylden for skudmassakren på en natklub i Orlando i Florida.

- En af kalifatets soldater i USA udførte en invasion, hvor han var i stand til at trænge ind i en korstogssamling i en natklub for homoseksuelle i Orlando, Florida, hvor han dræbte og sårede mere end 100 af dem, inden han blev dræbt, siger gruppen i den officielle radioudsendelse.

- Gud hjalp Omar Mateen, siger Al-Bayan Radio, der opfattes som officielt organ for jihadisterne i den ekstremistiske bevægelse, som har udråbt et kalifat i dele af Syrien og Irak.

Det bliver ikke sagt, at angrebet var planlagt og beordret af ledelsen i Islamisk Stat.

Stanley Almodovar III var en af de 50 ofre efter skyderiet i Orlando. Han blev bare 23 år gammel (Foto: Facebook). Terror Overblik: Her er massakrens første ofre

Allerede søndag tog Islamisk Stat skylden for massakren i Orlando, hvor en 29-årig mand skød og dræbte mindst 50 mennesker og sårede 53. Det skete via den ekstremistiske gruppes nyhedsorgan Amaq.

Omar Mateen blev født i New York i 1986. Hans forældre kom til USA fra Afghanistan i 1980'erne.

I 2013 tiltrak Omar Mateen sig FBI's opmærksomhed, efter at han over for kolleger fremsatte 'opildnende kommentarer' om at have tilknytning til islamistiske militante.

Terror Skrev hjerteskærende sms'er under terrorangreb: Nu kender familien hans skæbne

Omar Mateen blev to gange bedt om at forklare sig over for forbundspolitiet, men sagen blev lagt til side, oplyste Ronald Hopper fra FBI på et pressemøde i Orlando søndag. I 2014 blev Mateen igen udspurgt, men med samme resultat.

Han fik i 2011 en våbentilladelse, og inden for de seneste dage købte han lovligt to våben ifølge Hopper.

Islamisk Stat har også taget skylden for blodige angreb i Paris og Bruxelles. 130 mennesker blev dræbt i den franske hovedstad 13. november 2015. I flere selvmordsangreb 22. marts i Belgien blev 32 personer dræbt.