Islamisk Stat tager skylden for massemord

Terrororganisationen hævder nu, at de står bag mordet på de 50 dræbte, der befandt sig på natklubben i Orlando

Foto: AP
Foto: AP

Islamisk Stat tager skylden for massakren søndag i Florida via den ekstremistiske gruppes eget nyhedsorgan Amaq, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Det bevæbnede angreb mod homonatklubben i Orlando i den amerikanske stat Florida, som efterlod over 100 døde og sårede, var udført af en kriger fra Islamisk Stat, skriver nyhedsbureauet ifølge Reuters.

Det ved vi om den formodede massemorder

50 personer blev dræbt og 53 personer blev såret, da adskillige skud blev affyret mod homonatklubben Pulse i Orlando, Florida. Det skete klokken 02.00 lokal tid - klokken 8 dansk tid - og FBI har udpeget den amerikanske statsborger Omar Mateen som den formodede morder.

Han blev efterfølgende skudt af politiet.

FBI efterforsker sagen FBI efterforsker som terrorisme og antydede også på et pressemøde, at Omar Mateen havde ekstreme, islamistiske holdninger.

I et liveinterview med CBS News fortæller Bill Nelson, der er senator i Florida, at hans efterretningskilder fortæller ham, at Omar Mateen havde tråde til Islamisk Stat.

Det var en rørt Obama, der stod ved talerstolen for at tale om massakren i Orlando. Hør talen her 

Ekskone til formodet massemorder: Han var voldelig og slog mig

Den amerikanske tv-station CNN har samtidig fået bekræftet af sikkerhedskilder, at Omar Mateen ringede 911 kort før angrebet.  Her svor han troskab til Islamisk Stat og nævnte også mændene bag angrebet under Boston Marathon.

Far til formodet terrorist: Han var vred på homoseksuelle

'Ikke religiøs handling'

Omar Mateens far Mir Seddique tager afsted fra rygterne om, at sønnens handling bunder i islam.

Faderen mener i stedet, at hans søn hadede homoseksuelle.

- Vi var i centrum af Miami, folk spillede musik. Og han så to mænd kysse hinanden foran hans kone og barn, og han blev meget vred. De kyssede hinanden og rørte hinanden og han sagde: 'Se hvad de gør foran min søn,' fortæller Omar Mateens far til NBC News og fortsætter:

- Og så var vi på herretoilettet og så mænd kysse hinanden.

- Vi undskylder for det, der er sket. Vi vidste ikke, at han ville begå denne handling. Vi er i chok ligesom resten af landet, afslutter faren.

Barack Obama har netop udtalt sig om massedrabet på et pressemøde, hvor han kalder det en 'terroraktion'.

- Vi ved nok til at sige, at der er tale en 'act of terror' og en 'act of hate'. I dag markerer det mest dødelige skyderi i amerikansk historie, sagde Obama for kort tid siden på pressemødet.

Han har beordret flag på Det Hvide Hus og på alle officielle bygninger på halv stang.

Islamisk Stat har også taget skylden for store angreb i Paris og Bruxelles det seneste halve år.

Ekskone: Han var voldelig

- Han var ikke en stabil person. Han slog mig. Han kunne komme hjem og så begynde at slå mig, fordi vasketøjet ikke var ordnet eller noget lignende, fortæller ekskonen til Omar Mateen til Washington Post, der af hensyn til sin sikkerhed ikke vil stå frem med navn.

Hun fortæller, at parret mødte hinanden på en online datingside for otte år siden, og hun besluttede sig efterfølgende for at flytte til Florida, hvor han boede. Parret blev gift i 2009 og boede i en lejlighed, som Omar Mateens familie ejede.

- Han virkede som et normalt menneske, men han var meget privat, fortæller kvinden til den amerikanske avis.

Parret nåede kun at være gift i få måneder, men ifølge kvinden viste Omar Mateen ikke tegn på, at han var religiøs eller gik ind for radikaliseret islam.

Den pludselig skilsmisse skyldtes, at kvindens forældre slog alarm, da det gik op for dem, at deres svigersøn slog datteren. Ifølge kvinden hentede de hende i hjemmet i Florida, hvor hun var nødt til at efterlade alle sine ejendele.

Hun har ikke snakket med Omar Mateen siden på trods af, at han har prøvet at få kontakt til hende.