Istanbul-terrorister kom fra Rusland, Usbekistan og Kirgistan

Myndighederne i Tyrkiet har fastslået nationaliteten på gerningsmændene bag angrebet på lufthavnen i Istanbul

Den ene af terroristerne fanget på overvågningskamera ude foran lufthavnen. (Foto: Politi)
Den ene af terroristerne fanget på overvågningskamera ude foran lufthavnen. (Foto: Politi)

De tre gerningsmænd bag tirsdagens angreb på Atatürk Lufthavn i Istanbul, Tyrkiet, kommer fra Rusland, Usbekistan og Kirgistan. Det oplyser en unavngiven tyrkisk sikkerhedskilde ifølge Reuters.

Også nyhedsbureauerne dpa og AP skriver det samme.

Torsdag udførte specialstyrker fra det tyrkiske politi aktioner 16 steder i Istanbul og Izmir, hvor 13 blev anholdt. Blandt de anholdte er også tre personer, der ikke har tyrkisk statsborgerskab, skriver Reuters.

Denne voldsomme video viser angiveligt øjeblikket, hvor bomben eksploderer i lufthavnen.

De anholdte personer er angiveligt i kontakt med personer i Syrien. Personerne er under mistanke for at stå for finansiering, rekruttering og logistisk støtte til Islamisk Stat.

Den tyrkiske avis Hurriyet har tidligere skrevet, at den ene af angriberne er en tjetjener, der kom til Istanbul fra Raqqa i Syrien.

Dræbte 42
42 mistede livet og 239 blev såret i et blodigt terrorangreb onsdag aften i Atatürk Lufthavn i den tyrkiske storby Istanbul, da tre bombemænd detonerede deres selvmordsbælter.

Den tyrkiske premierminister Binali Yildrim har fortalt, at den ene af terroristerne detonerede sin bombe lige uden for lufthavnen. Hans to medsammensvorne udnyttede det kaos, der udbrød til at tiltvinge sig adgang til lufthavnen.

- Da terroristerne ikke kunne passere sikkerhedsvagterne, scannerne og politiets kontrol ved indgangen, trak de våben fra deres kufferter og begyndte at skyde mod tilfældige sikkerhedstjek, siger Yildirim.

- Den ene sprængte sig selv i luften udenfor, og de andre to udnyttede panikken under skyderierne til at komme indenfor, siger han.

Den ene af selvmordsbomberne er fanget på overvågningsbillederne, mens han går igennem terminalen med det der ligner en pistol.

Opdateres...

POLITIFOTO
POLITIFOTO

Terrorens ofre

Fathi Bayoudh var taget til Tyrkiet for at tage videre til Syrien, hvor han ville forsøge at vriste sin søn ud af Islamisk Stats kløer.

- Bayoudh tog til Tyrkiet for at forsøge at finde sin søn, som tilsluttede sig Islamisk Stat i Syrien med sin kæreste for få måneder siden, siger en tunesisk sikkerhedskilde til nyhedsbureauet Reuters

- Bayouhds søn drog af sted sammen med sin kæreste, som han havde studeret sammen med på det medicinske fakultet for nogle måneder siden. Faderen har gentagne forsøgt at overtale ham til at komme tilbage, siger kilden.

Fatih var blandt terroristernes ofre. Foto: Privat
Fatih var blandt terroristernes ofre. Foto: Privat
 

Så smadret var lufthavnen dagen efter. (Video: AP)

Helten
Umut Sakaroğlu var sikkerhedsvagt i lufthavnen og hyldes af sine kolleger som en helt. Han stod vagt, da terroristen forsøgte at komme igennem sikkerhedstjekket. Den modige skulle angiveligt have skudt selvmordsbomberen, men blev dræbt, da terroristen sprængte sig selv i luften, som vist i toppen af artiklen.

Ifølge Daily Mail siger hans kolleger i lufthavnen, at mange flere ville have været dræbt, hvis ikke Umut Sakaroğlu havde taget kampen op.

Dræbt ti dage efter bryllup
Tyrkiske Yusuf Haznedaroğlu mistede også livet i det frygtelige terrorangreb. Han havde blot været gift i ti dage, da han led den samme skæbne som de 41 andre ofre. 

Ifølge konen blev han bragt til hospitalet i kritisk tilstand og mistede livet i løbet af onsdagen. Han efterlader sig en lille søn, skriver Daily Mail.

Konen gravid
Blandt de dræbte er også tyrkeren Ertan An, hvis kone er gravid i sjette måned. Han arbejdede som tolk og var i lufthavnen med en gruppe turister, da angrebet fandt sted.

Ukrainske Larisa Tsybakova led også samme skæbne. Hun var i lufthavnen med sin mand og fik revet benet af i eksplosionen. Hun mistede efterfølgende livet på hospitalet på grund af blodtab. Hun blev 46 år.

28-årige Gülsen Bahadir arbejde i lufthavnen og blev også en af terroristernes ofre. Bahadir blev hårdt kvæstet under skyderiet i lufthavnen og døde på sygehuset. Hun var enebarn og blev begravet onsdag.

Den voldsomme video her viser angiveligt øjeblikket, hvor en af bomberne bliver detoneret.

1 af 2 Den anden terrorist gående inde i lufthavnen med det, der ligner et skydevåben. POLITIFOTO
2 af 2 Den ene af terroristerne fanget på overvågningskamera ude foran lufthavnen. (Foto: Politi)