Jødisk formand: Dan døde ikke forgæves

- Det er en historisk sørgedag, siger Dan Rosenberg Asmussen, formand for Det Jødiske Samfund, om Dan Uzans begravelse

Der venter både familie og venner til den dræbte Dan Uzan nogle ualmindeligt hårde timer, når de onsdag eftermiddag skal sige det sidste farvel til den 37-årige mand.

- Jeg er på vej til en meget barsk oplevelse, siger Dan Rosenberg Asmussen, der er formand for Det Jødiske Samfund, da Ekstra Bladet møder ham på vej mod det jødiske kapel.

(Foto: Jakob Jørgensen) Terror Politiet overvåger Dans begravelse

- Det er en historisk sørgedag, siger han og henviser til, at Dan Uzan blev det ene af to dødsofre, da en terrorist lørdag gik amok i København. Dan Uzan stod vagt ved en Bat Mitzvah - en jødisk konfirmation - da han blev skudt i hovedet på klos hold.

- Hele det jødiske samfund er i chok over, at det kan ske i Danmark, men vi er samtidig meget bevæget over al den støtte, vi har fået - det er meget bevægende, siger Dan Rosenberg Asmussen.

Terror Medie: Svenske livvagter jog terrorist på flugt

- Dans familie skal tænke på, at han ikke døde forgæves. Han forhindrede en meget stor katastrofe, og det må give dem noget styrke, tilføjer han med henvisning til, at den 22-årige terrorist aldrig nåede ind til selve festen, hvor der var omkring 80 inviterede gæster.

Han afslutter med at sige, at han ikke håber, weekendens forfærdelige hændelser fører til øget polarisering mellem muslimer, jøder og kristne i Danmark.

Terror Grafisk overblik: Terror i København

Dan Rosenberg Asmussen er blandt tre talere til dagens begravelse, der starter klokken 14. Omkring 100 betjente er allerede mødt for at sikre de mange gæster.

1 af 9 I dag tager familien afsked med Dan Uzan under overvågning fra politiet. Foto: Anthon Unger og privat
2 af 9 Foto: Jakob Jørgensen
3 af 9 Foto: Jakob Jørgensen
4 af 9 Foto: Jakob Jørgensen
5 af 9 Foto: Jakob Jørgensen
6 af 9 Foto: Anthon Unger
7 af 9 Dan Rosenberg Asmussen (til venstre) sammen med Helle Thorning-Schmidt og overrabiner Bent Lexner foran synagogen i København. (Foto: Jens Dresling)
8 af 9 Dan Rosenberg Asmussen. (Foto: Finn Frandsen)
9 af 9 Dan Asmussen ses på billedet nederst Fotos: Anthon Unger, Jens Dresling og Jakob Jørgensen