Jødisk samfund ser frem til PET's bud på sikre bygninger

Det Jødiske Samfund i Danmark ser frem til PET's bud på øget sikkerhed om de jødiske institutioner

Formanden for Det Jødiske Samfund i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen, ser frem til at få afklaret, hvilke konkrete tiltag der fremover skal øge sikkerheden omkring den jødiske skole, Carolineskolen, og synagogen i Krystalgade i København.

Det siger han, efter at justitsminister Mette Frederiksen (S) torsdag har bedt Folketingets Finansudvalg om en ekstra bevilling til at øge sikkerheden omkring de fysiske rammer i de to bygninger.

- Vi har i den grad behov for at se den langsigtede plan, der skal skabe tryghed og sikkerhed omkring de jødiske institutioner, siger Dan Rosenberg Asmussen.

Han vil af sikkerhedshensyn ikke uddybe, hvilke konkrete forbedringer af bygningerne, som Det Jødiske Samfund i Danmark håber på.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, er i øjeblikket i gang med at vurdere behovet for at styrke sikringen af bygningerne efter drabet på en jødisk vagt foran synagogen i København natten til den 15. februar.

Mette Frederiksen har endnu ikke et konkret beløb på, hvad det vil koste at sikre bygningerne, da PET endnu ikke er færdig med sine anbefalinger.

- Det er klart, at vores håb er, at det er nogle dækkende anbefalinger fra PET, og at det er muligt at finde de nødvendige ressourcer til den plan, siger formanden for Det Jødiske Samfund i Danmark.

Ifølge en ny rapport, som trossamfundet har udgivet i denne uge, blev jøderne udsat for fysisk chikane, diskrimination, hærværk og flere mystiske hændelser 53 gange sidste år.

To såkaldt 'mistænkelige' episoder beskrives desuden i et afsnit om 'antisemitisme og terrorisme', herunder en hændelse ved Carolineskolen og en hændelse fra februar 2014 ved synagogen i Krystalgade, hvor ukendte personer udspionerede stederne.

Når PET er færdig med undersøgelsen af bygningerne, vil den danne baggrund for en nyt såkaldt aktstykke til Folketingets finansudvalg.

Et aktstykke er en ministers ønske om at få flere penge, som ikke er en del af finansloven. Justitsministeren har også tidligere bedt om en ekstra bevilling til at finansiere det løbende beredskab med blandt andet betjente foran de jødiske bygninger.