Jørgen er i krig mod Islamisk Stat: De er umenneskelige!

Ekstra Bladet har snakket med danske Jørgen Nicolai om, hvordan det er at kæmpe mod Islamisk Stat i Syrien

Danske Jørgen Nicolai kæmper mod Islamisk Stat ved fronten i Syrien. (Foto: Privat)
Danske Jørgen Nicolai kæmper mod Islamisk Stat ved fronten i Syrien. (Foto: Privat)

- Jeg tog granaten, fandt Daesh (øgenavn for Islamisk Stat, red.) positionen med øjnene og kastede den kontrolleret ned til dem i fordybningen. Den sprang næsten med det samme og kastede den Daesh, der lå ca. 1 meter fra hvor granaten landede, en halv meter til siden. Han var død.

- Den anden Daesh blev også hårdt såret af granaten men bevægede sig stadig en smule og jeg smed endnu en ananas granat derhen. Nu bevægede de sig ikke længere men et par Hevals der befandt sig bag os gav dem alligevel flere skud med på vejen for at være sikre.

Sådan skriver danske Jørgen Nicolai på sin Facebook-side, hvor man også kan se en video af to medlemmer af Islamisk Stat ligge døde efter at være ramt af granaterne. Da Ekstra Bladet har ham i telefonen, er han ikke meget for at snakke om, hvor mange han har dræbt i krigen mod Islamisk Stat.

- Det er ikke det, det skal handle om, siger Jørgen Nicolai via en telefonforbindelse.

Forlod familien for bekæmpe IS
Jørgen Nicolai, som har en fortid i den danske hær, forlod i oktober sidste år sin trygge tilværelse med sin familie i Danmark for at slutte sig til de kurdiske styrker i krigen mod Islamisk Stat.

- Det er meget intenst. Der er kampe hver dag, og de seneste måneder har jeg været i spidsen af frontlinjen, hvor det nærmest er som Stalingrad, fortæller en fattet Jørgen Nicolai via en telefonforbindelse.

Jørgen Nicolai har været på orlov de seneste ni dage, men den sidste kamp inden hans orlov var en utrolig heftig kamp, hvor tre soldaterkammerater mistede livet, fordi de trådte på en mine.

- Jeg er et menneske ligesom alle andre, og når nogen tæt på mig dør, så tager jeg det selvfølgelig rigtig tungt. De tre, der døde den dag, kendte jeg ikke personligt, men jeg sov tæt på en der gjorde, og han græd i flere dage efterfølgende og kom ikke ud af sengen, fortæller Jørgen Nicolai.

Krigen er et personligt opgør
Jørgen Nicolai har tidligere arbejdet i Syrien, hvor han knyttede et bånd med en kollega, som ikke er set siden Islamisk Stat hentede ham i sommer. Da flere og flere rædselshistorier om massedrab begået af Islamisk Stat kom frem i medierne, kunne han længere lade stå til.

Derfor tog den tidligere mekaniker af sted til Syrien for at kæmpe mod Islamisk Stat i oktober sidste år. Det var dog ikke Jørgen Nicolais hensigt at skulle kæmpe i frontlinjen - han skulle i stedet hjælpe med det tekniske arbejde, som han har stor forstand på grundet sin uddannelse.

- Jeg blev hevet længere og længere ind i det, og til sidst ville jeg også yde mit, og da en soldaterkammerat, som jeg kendte rigtig godt, blev slået ihjel, valgte jeg at overtage hans plads i det her panserkøretøj, som oftest er det forreste køretøj i kampene, fortæller Jørgen Nicolai til Ekstra Bladet.

Selvom Jørgen Nicolai godt kan se, at han på en måde overskrider den usynlige grænse, man har som menneske, hvor det er forkert at slå et andet menneske ihjel, så fortryder han ikke sine handlinger.

- Tværtimod, siger Jørgen Nicolai roligt. Det er ikke svært, når det er IS. De er ikke mennesker for os, de er alt for umenneskelige.

Begynder at se en ende
Jørgen Nicolai har brækket et par fingre, fået utallige blå mærker, forbrændinger og tinnitus på det ene øre, men er indtil videre ikke kommet alvorligt til skade. Han begynder dog at kunne mærke på sig selv, at det er ved at være nok.

- I starten gik det mig ikke på at høre bomberne og se de dræbte ligge på jorden, men på det sidste er det blevet sværere og sværere. Jeg er heldigvis ret hårdhudet og er god til at mærke, hvordan jeg har det. Alle vil jo bukke under for pres på et tidspunkt, men jeg sørger for ikke at få sorte tanker.

Til spørgsmålet om, om Jørgen Nicolai er bange for at dø, siger han:

- Jeg er ikke bange for at dø, men når man hører et projektil pifte få centimeter fra sit hoved, trækker man sig lige sammen og puster en ekstra gang, afslutter Jørgen.

1 af 2 Danske Jørgen Nicolai kæmper mod Islamisk Stat ved fronten i Syrien. (Foto: Privat)
2 af 2 Danske Jørgen Nicolai kæmper mod Islamisk Stat ved fronten i Syrien. (Foto: Privat)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere