Kaptajn afslørede terrorplan mod dansk skole i sin fritid

Det er en bedrift, at en amerikansk kaptajn kunne afsløre terrorplaner i Danmark, siger USA-oberst i Irak

Foto: Sune Wadskjær Nielsen
Foto: Sune Wadskjær Nielsen

Den amerikansk kaptajn Bradley Grimm har fået en medalje for at have forpurret et attentat mod en skole i Danmark. Soldaten er udstationeret i Irak, og det er åbenbart i hans fritid, at han har fundet ud af, at et islamisk terrorangreb var undervejs mange tusinde kilometer væk.

- Han udførte alt dette frivilligt, sådan nærmest oven i hans andre pligter, fortæller den amerikanske oberst Steve Warren fra den internationale styrke i Irak.

Grimm har netop været i København for at modtage en medalje fra det danske forsvar for sin ekstraordinære indsats.

- Jeg fremhæver dette, fordi det ikke er hver dag, at en amerikansk kaptajn modtager en prestigefyldt medalje fra et fremmed land, siger Warren i en pressebriefing fra Irak.

Det er ikke oplyst fra amerikansk side, hvilken skole i Danmark der var udset som mål, men en 16-årig skolepige fra Vestsjælland er sigtet af dansk politi for at planlægge terrorangreb på to skoler.

- De informationer, han videregav, hjalp med at forpurre plottet og resulterede i konfiskeringen af sprængstoffer. Brads arbejde har sandsynligvis reddet danske borgeres liv, siger Warren.

Den eneste offentligt kendte sag i Danmark om et potentielt angreb mod en skole stammer fra 13. januar, hvor nu 16-årig pige blev anholdt i Kundby i Nordvestsjælland.

Hun er sigtet for blandt andet at have anskaffet sig kemikalier, forsøgt at fremstille sprængstoffer og for at forberede angreb mod den jødiske Carolineskolen i København og Sydskolen, som er en folkeskole i Fårevejle tæt på Kundby.

En 24-årig tidligere syrienkriger er sigtet for at medvirke til den 16-åriges handlinger.

Forsvaret lagde tirsdag en nyhed på sin hjemmeside, hvor man blandt andet kan læse, at Bradley Grimm har vært i København for at modtage det danske forsvars medalje for særlig fortjenstfuld indsats.

Hæderen begrundes med, at "de efterretninger, han har delt med danskerne, har haft stor betydning for vores soldaters sikkerhed". Der bliver ikke nævnt noget om et muligt skoleangreb.

Bradley Grimm er efterretningsofficer på Al Asad-luftbasen i Irak, hvor danske soldater er indsat for at træne irakiske styrker.

Ifølge Warren havde kaptajn Grimm udarbejdet 250 rapporter til Danmark og Nato, som tilsyneladende indeholdt materiale om terrorplaner.