Kommune til skoler: Fortæl ikke, at terroristen er muslim

Odense Kommune anbefaler i et brev til kommunens folkeskoler, at terroristens religiøse overbevisning ikke skal nævnes

Odense Kommune mener ikke, at det er nødvendigt at nævne Omar Abdel Hamid El-Husseins religiøse overbevisning i de fynske skoler, når weekendens terrorangreb bliver diskuteret. (Foto: Privatfoto)
Odense Kommune mener ikke, at det er nødvendigt at nævne Omar Abdel Hamid El-Husseins religiøse overbevisning i de fynske skoler, når weekendens terrorangreb bliver diskuteret. (Foto: Privatfoto)

Når lærere og pædagoger i Odense Kommunes skoler, ungdomsskoler og ungdomsklubber skal diskutere den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Husseins terrorangreb mod Krudttønden og den jødiske synagoge, så skal de ikke nævne, at han var muslim.

- Omtal terroristen fra København alene som gerningsmand - ikke som muslim. Religion er ikke afgørende.

Sådan lyder anbefalingen fra SSP-samarbejdet i Odense Kommune, ifølge Fyens Stiftidende.

På trods af, at PET har haft gerningsmanden registreret som radikaliseret muslim, så er det altså ikke noget, som Odense Kommune mener, at børnene behøver at vide.

- Uanset hvad efterforskningen må vise, så er etnicitet, religion eller andet ikke det afgørende. Det afgørende er derimod, at der er tale om en formodet gerningsmand til to drab og flere drabsforsøg, står der i anbefalingen, ifølge Fyens Stiftidende.

Men det lader børnene i stikken, mener psykolog i Red Barnet Kuno Sørensen.

- Det er helt galt. Børnene kan jo selv læse, at den religiøse motivation spiller ind, og så er man nødt til at diskutere det, siger han til Fyens Stiftstidende.

- Det er udtryk for en berøringsangst på et tidspunkt, hvor børnene faktisk har brug for hjælp fra de voksne med modne overvejelser i stedet for, at de overlades til egne fortolkninger. Man kan ikke overlade det til dem at finde hoved og hale i, om det handler om islam generelt eller en ekstrem og rabiat fortolkning, fortsætter han.

Er du forælder til børn, der går i folkeskole og har lyst til at fortælle, hvordan I har håndteret weekendens begivenheder, så skriv til os på 1224@eb.dk.


Nyheder for børn
TV-programmet Ultra Nyt på DR Ultra, som er en kanal for børn mellem 7 og 12 år, satte i mandags fokus på skyderierne i København, og hos dem var det aldrig til debat, om Omars religiøse overbevisning skulle nævnes.

- Religionen må aldrig blive det væsentligste. Det væsentligste er, at en skør mand har gjort noget forfærdeligt, men dét, at han har brugt religion til at gøre det, er jo en del af historien. Og hvis vi ikke nævnte noget om gerningsmandens motivationer, så ville børnene sidde tilbage med endnu flere spørgsmål. Så hos os er det ikke en mulighed at udelukke facts, for så mister vi vores værdi som program, udtaler redaktøren på programmet, Tommy Zwicky, til Ekstra Bladet.

Tommy Zwicky mener ikke, at der vil opstå gnidninger mellem muslimske og ikke-muslimske klassekammerater i de danske skoler, fordi de nævner Omars religiøse overbevisning i deres program. Tværtimod.

- Hvis man ikke åbner op for debatten, og gør den til en helt naturlig del af diskussionen, så tror jeg, at der potentielt kan være større risiko for, at der bliver dannet nogle forkerte billeder, for så løber fantasien af sted hos børnene, siger Tommy Zwicky til Ekstra Bladet.

Den ansvarlige rådmand i Odense Kommune, Susanne Crawley Larsen (R), siger, at anbefalingen er skrevet søndag eftermiddag, før det stod helt klart, hvem gerningsmanden til angrebene var.

Hun medgiver, at det er væsentligt at vide, hvorfor angrebet skete, og udtaler, at "det kan blive nødvendigt at ændre vejledningen undervejs", siger hun til Fyens Stiftidende.

I landets største kommune, København har man ikke sendt en specifik vejledning ud til skolerne om, hvad de bør fortælle - eller undlade at fortælle, oplyser pressemedarbejder i Børne- og Ungdomsforvaltningen Pernille Isaksen til Ekstra Bladet.

- Vores direktør sendte en e-mail ud til skolerne i søndags, om at de havde en særlig opgave nu, og at det er vigtigt at få snakket med børnene, men vi har ikke detaljeret skrevet, hvad de skal og ikke skal sige. Vores vurdering er, at skolerne selv bedst ved, hvordan de skal tale med deres elever, og hvad der er vigtigt for dem, fortæller Pernille Isaksen til Ekstra Bladet.

Mange mennesker har været forbi kulturhuset Krudttønden på Østerbro og ved den jødiske synagoge i Krystalgade for at lægge blomster:


Syntes du, det har været svært at tale med dine børn om terror-angrebet - deltag i debatten herunder?

Sådan taler du med dine børn om terror-angrebene

Selvom de kun er børn, kan de ikke undgå at høre om weekendens skyderier, og derfor er det vigtigt at tale med dine børn om angrebene. Børnerådet har givet fem gode råd til, hvordan du kan gribe det an.

Børn har ret til information - og omsorg 


Børn har både behov for og ret til information om, hvad der sker i verden. Men børn har samtidig krav på beskyttelse og omsorg. Det er de voksne, der er omsorgspersoner for børnene. Og det er dem, der skal vurdere, hvad det enkelte barn eller gruppen af børn har brug for mht. snak og forklaringer. Børn fra 6-årsalderen og et godt stykke ind i skolealderen er typisk dem, der har mest brug for at snakke med voksne om, hvad det er, der foregår.Myter er værre end fakta 


Børn har en livlig fantasi, og deres tanker løber let løbsk. Det er vigtigt, at man ikke bagatelliserer børnenes angst ved fx at sige, at de ikke skal tænke på det, der er sket. Myter kan let give anledning til større frygt end fakta. Det er derfor en god idé at stille konkrete spørgsmål til børnenes fantasibilleder og hjælpe dem med at afmystificere de uhyggelige tanker.

Tal sammen om angrebene - hvis børnene selv spørger 


Nogle børn vil spørge meget til angrebene og konsekvenserne, og de vil være interesserede og bekymrede. Vær åben over for børnenes spørgsmål og svar ærligt på en måde, der er tilpasset barnets alder. Andre børn interesserer sig ikke for angrebene. Man skal derfor have antennerne ude og vurdere behovet for en snak. Pres ikke problemstillinger ned over hovedet på børn. Børn har lov til at være børn. Berolig dine børn

Børn skal beroliges med, at de ikke er i fare. Forklar børnene, at der er mange voksne, der arbejder på at opklare sagen, og at de gør alt, hvad de kan, for at et sådant angreb ikke finder sted igen. Fortæl også børnene, at der er mange, der hjælper de sårede og deres pårørende.

Se tv-nyheder sammen med børnene


Helt små børn, der ikke umiddelbart forstår indholdet, skal ikke se nyheder i tv. Lyde, billeder og voksnes egne reaktioner kan virke voldsomt på dem - så lad aldrig tv'et køre. Det er en god ide at se nyheder sammen med dit barn - eventuelt de særligt tilrettede børnenyheder, 'Ultra Nyt'. På den måde kan barnet stille spørgsmål og få opklaret tvivl. Se nyhederne sammen med de større børn, der selv viser interesse. Sæt god tid af, så I også kan tale om, hvad I ser.

Kilde: Børnerådet

 

En del gerningsmænd synes at gå fri

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.