Kontroversiel martyr-udstilling i København hylder terrorister

Mark Colclough oplevede blodbadet i Paris, og han synes, det er godt at vise terrorister fra en anden vinkel 

Frontmanden for teatret Sort/Hvid Christian Lollike kom på danskernes læber, da han for fire år siden viste et teaterstykke om Anders Breivik (Foto: Joachim Adrian).
Frontmanden for teatret Sort/Hvid Christian Lollike kom på danskernes læber, da han for fire år siden viste et teaterstykke om Anders Breivik (Foto: Joachim Adrian).

Den dansk/britiske psykoterapeut Mark Colclough stod midt i den rædselsfulde terror, der ramte Paris 13. november sidste år. Fra en café så han det angreb, der endte med at koste 130 personer livet. Et levende mareridt Mark Colclough stadig bearbejder.

- Jeg så en mand stille sin kaffekop fra sig, og så blev han skudt. Jeg arbejder stadig med det, men jeg har ikke rystet oplevelsen af mig, fortæller Mark Colclough til Ekstra Bladet.

mark Colclough så de kyniske terrorister likvidere flere mennesker på en cafe på Rue de la Fontaine au Roi under terrorangrebet i Paris (Privatfoto).
mark Colclough så de kyniske terrorister likvidere flere mennesker på en cafe på Rue de la Fontaine au Roi under terrorangrebet i Paris (Privatfoto).
 

Her et halvt år efter det terrorangrebet bliver Mark Colclough igen mindet om fredag 13. november, hvor han så terroristerne likvidere deres ofre.

26. maj åbner udstillingen ’Martyrmuseum’, hvor udvalgte terrorister bliver hyldet som martyrer. Heriblandt en af terroristerne bag Paris-angrebet og el-Bakraoui-brødrene, der i marts bombede en lufthavn og en metrostation i Bruxelles. Her blev 35 dræbt.

Alle har en fortælling
Selv om Mark Colclough så uskyldige mennesker blive skudt, er han glad for, at terroristerne bliver portrætteret fra en anden vinkel.

- Jeg synes, mediebilledet sætter krænkerne på den ene side og ofrene på den anden side. Da jeg blev afhørt af politiet efter angrebet, tænkte jeg, at det her er mænd, der har haft smerte i sig. Det er personer, der er blevet svigtet og fornægtet, så jeg synes, at udstillingen bidrager til en god og sund debat, siger fra Mark Colclough.

Han mener, det er vigtigt at fortælle den historie, der gjorde, at disse personer gav deres liv til terrorismen.

- Jeg har set personer skyde mennesker, men de er jo også nogens ægtefælle, bror eller far. Det har gjort rigtig ondt at tænke på, men vi har alle en fortælling, som gør, at vi bliver til de mennesker, vi er, siger Mark Colclough.

’Provokation er sundt’
Sammen med terroristerne indgår blandt andre filosoffen Sokrates og den revolutionære social Rosa Luxemburg i udstillingen, der er startet af kunstnergruppen The Other Eye of The Tiger. Her har ønsket været at vise terroristerne som de helte, de angiveligt har været i deres eget liv.

- I Danmark har vi svært ved at forestille os at gå i døden for noget som helst. At flyve ind i Twin Towers, skyde mennesker på Bataclan og sprænge sig selv i luften i Bruxelles i troen på en bedre verden. Derfor åbner vi et museum, hvor disse mennesker indgår i udstillingerne, fortæller Ida Grarup, der er en del af kunstnergruppen, til Politiken.

Ifølge Matthias Hvass Borello, der er kunstkritiker, kan det være godt at blive præsenteret for provokerende kunst.

- Det er sundt at se verden fra andre positioner. Dem, vi ser som gode, bliver sat i et andet lys, og dem, der for os er de ondeste i verden, bliver sat i et andet lys, fortæller han til Ritzau.

Og selv om kunsten kan provokere, afviser Mark Colclough ikke, at han en dag skal se udstillingen.

- Jeg er nysgerrig, og det har vækket min interesse.