Lokale til Ekstra Bladet: Frygtelig larm fra helikoptere

Beboere har forskanset sig i deres hjem og arbejdspladser, imens kan de høre situationen udvikle sig

Ekstra Bladets fotograf befinder sig i udkanten af byen, hvor politiet har spærret vejene af. (Foto: Anthon Unger)
Ekstra Bladets fotograf befinder sig i udkanten af byen, hvor politiet har spærret vejene af. (Foto: Anthon Unger)

De lokale i den lille franske by Dammartin-en-Goële nord for Paris, hvor et gidseldrama udspiller sig, holder sig inden døre imens en  aktionsstyrke forsøger at løse situationen.

Den lokale beboer Michel Carn bor blot få gader fra der, hvor scenariet udspiller sig. Han fortæller på en telefon til Ekstra Bladet:

- Det har stået på siden kl. 9 i morges, hvor man kunne høre noget var på færde pga. helikopterne. Der er en frygtelig larm, så har der været affyret skud, så havde jeg ikke kunne høre det. Lige nu er der vel 7, 8, 10 helikoptere i luften, siger han.

Brødre på flugt
Franske myndigheder har nu bekræftet, at gidseltagerne er de to brødre, som onsdag dræbte 12 mennesker i et terroranslag mod satiremagasinet Charlie Hebdo. Desuden ligger det fast, at de har taget et enkelt gidsel på trykkerivirksomheden.

- Ingen har banket på min dør. Alle forbliver bare indendøre. Så jeg er ikke bange, men det er rigtigt, at det er en meget mærkelig og skræmmende situation. Jeg er mest bekymret, fordi jeg ikke kan få fat i min søn. Han arbejder i et firma ikke langt fra virksomheden, hvor de har taget gidsler, fortæller Michel.

Desuden kender Michel også ejeren af den virksomhed, som netop nu menes omringet af specialstyrker og hvor, de to terror-brødre har taget mindst et gidsel.

- Der er ikke et øje på vejen. Alle bliver indendøre. Politiet har blokeret vejene, forklarer Michel Carn.

Ringede til skolen
Ekstra Bladet har også talt med Patrice Veteran, 50 år, der bor kun to huse væk fra trykkeriet.

- Jeg følger situationen fra hjemmet, men blev nervøs i morges for min søn, som jeg lige havde sendt i skole klokken kvart over ni, forklarer han.

Han ringede derfor til den 11-årige søns skole for at sikre sig, at han var i sikkerhed. Det er begge sønner nu. Den anden var taget tidligere afsted og er 14 år.

- Jeg kan høre helikopterne hele tiden og jeg har set politiet passere på gaden. De har vist indkredset området omkring trykkeriet, siger han og retter en bekymring mod det kvindelige offer.

Mange lokale spærret inde
Hans 20-årige datter, som han også har sikret sig har det godt, er meget bekymret for, at gidslet skal være en af hendes venner.

 - Der er mange unge, der befinder sig derovre, som arbejder eller dyrker sport i forrretningsallén der, siger han men opretholder en overraskende rolig holdning over telefonen, da Ekstra Bladet taler med ham.

- Selvfølgelig påvirker det os. Det kan jo være en vi kender, det er jo en beboer herfra, siger den 50-årige beboer i Dammartin-en-Goële.

De to lokales beretninger stemmer overens med andre beboeres oplevelse.

Carole Morais, der er ansat i kommunen i Dammartin-en-Goële, udtaler eksempelvis til Le Monde:

- Alle sidder fast. Vi har det lidt ligesom jer, vi følger med på internettet, lyder det.

1 af 2 En helikopter over industrikvarteret, hvor gidseldramet udspiller sig. (Foto: AP)
2 af 2 Ekstra Bladets fotograf befinder sig i udkanten af byen, hvor politiet har spærret vejene af. (Foto: Anthon Unger)