London ramt af terrorangreb - menneskejagt i gang

I øjeblikket foregår en større menneskejagt i London, efter en hjemmelavet bombe fredag morgen eksploderede på et tog. Gerningsmanden er stadig på fri fod

Her en af de personer, der kom til skade under eksplosionen. Foto: AP
Her en af de personer, der kom til skade under eksplosionen. Foto: AP

Fredag morgen kort før 8.20 lokal tid blev Londons undergrund ramt af panik, da en 'hjemmelavet eksplosiv anordning' forårsagede en mindre eksplosion på et tog på Parsons Green-stationen i det sydvestlige London. Da den hjemmelavede bombe eksploderede, sendte det ifølge vidner en sky af røg og flammer igennem toget og sårede mindst 29 personer. De nationale myndigheder i London beretter, at ingen af de sårede har fået alvorlige eller livsfarlige kvæstelser.

Angrebet bliver af det engelske politi betragtet som en terrorhandling, men ingen har endnu taget ansvar for angrebet. 

I følge Washington Post sad der en timer på den hjemmelavede bombe, hvilket giver anledning til at tro, at der er tale om en eller flere bagmænd, der har en form for forståelse for bomber.

- Anordningen havde til formål at gøre stor skade, forklarede Storbritanniens premierminister Theresa May tidligere fredag.

Men plastikbeholderen med bomben smeltede ikke, hvilket har begrænset varmeudviklingen og eksplosionskraften, men det er stadig for tidligt at sige, om bomben detonerede før tid, eller om der var noget galt med den, forklarer eksperter.

På de sociale medier florerer dette billede af det, flere formoder er bomben. Foto: @RRIGS via AP
På de sociale medier florerer dette billede af det, flere formoder er bomben. Foto: @RRIGS via AP

Menneskejagt
Som et led i efterforskningen og for at sikre, at der ikke er flere, der kommer til skade, har politiet i London fredag eftermiddag valgt at evakuere området på 50 meters radius omkring stationen. Det skriver de på Twitter:

Mens politiet og redningsmandskab stadig arbejder på stedet, er en regulær menneskejagt i gang i storbyen. Det fortalte Londons borgmester Sadiq Khan tidligere fredag eftermiddag:

- Heldigvis er der ingen, der er kommet alvorligt til skade i forbindelse med eksplosionen, men jeg kan fortælle, at der lige nu er en menneskejagt i gang i London, siger Sadiq Khan i et radioprogram, hvor han også fortæller, at han ikke må fortælle, om politiet har en konkret mistænkt i sagen.

Panik og rædsel
Flere vidner, der var til stede under eksplosionen, har beskrevet, hvordan panikken hurtigt spredte sig, da flammer og røg bevægede sig hurtigt gennem toget. En af dem, Lauran Hubbard på 24, fortæller, at hun pludseligt så flammerne drøne mod hende.

- Jeg stod på (toget, red.), hørte et brag, kiggede mig omkring og så, at en væg af flammer var på vej i min retning, forklarer hun i følge Washington Post og fortsætter:

- Jeg kunne se ilden. Jeg kunne mærke dens varme. Først går du i panik, og så løber du.

Og Lauran Hubbard var ikke den eneste, der løb. En anden passager, Peter Crow, blev selv ramt af flammerne, som sved hans hår af. Han beskriver overfor BBC, hvordan folk løb forvildede rundt.

- Jeg så en mand, hvis jakke var helt brændt af. Han havde brandmærker - som var meget værre end mine - i ansigtet. Overalt var der folk i chok.

Foto: AP
Foto: AP
 

Trusselniveauet det samme
På trods af det nye angreb i London, har myndighederne valgt ikke at hæve det nuværende trusselsniveau i London. Det oplyser Storbritanniens premierminister, Theresa May, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ligeledes opfordrer storbyens borgmester, Sadiq Khan, folk til at fortsætte deres dagligdag uanet af angrebet.

- Det er hæslige personer, der forsøger at bruge terror til at skade os og ødelægge vores livsstil. Som London har bevist igen og igen, vil vi aldrig blive skræmte eller besejret af terrorisme, siger han og henviser til de tidligere angreb i byen.

Drop spekulationerne
Angrebet i London er naturligvis heller ikke gået forbi den amerikanske præsident, Donald Trumps, næse. Og ikke overraskende var den amerikanske præsident hurtigt til Twitter-tasterne. Her skriver han blandt andet:

'Et nyt angreb i London forårsaget af en taber-terrorist. Disse er syge mennesker, som Scotland Yard holdt øje med. Man skal være proaktive'.

 

Men netop dette opslag er ikke faldet i god jord hos Storbritanniens premierminister, Theresa May, der beder Trump og andre om at lade være med at spekulere i forhold til politiets efterforskning. Dette, fordi det endnu ikke er sikkert, hvem der stod bag angrebet.

OVERBLIK: Det ved vi om eksplosionen i London

Her er hvad, vi ved om hændelsen:

* Det er der sket:

- Klokken 8.20 rapporterer vidner om en eksplosion ved togstationen Parsons Green. Stationen er en del af undergrundsbanen i London, men er selv over jorden.

- Stationen ligger i den sydvestlige del af London.

- Et vidne beskriver en ildkugle, der gik gennem toget.

- Billeder på sociale medier viser en spand med små flammer og ledninger ud af et afbrændt låg.

- Politiet oplyser, at eksplosionen skyldes en hjemmelavet sprængladning. De indledende undersøgelser har vist, at den kun delvist er detoneret. Det er uklart, hvad den beskrivelse dækker.

- Flere mennesker er blevet såret. Nogle har forbrændinger, mens andre har slået sig i den panik, der opstod, da folk løb fra stationen.

- 22 personer, heriblandt flere skolebørn, er efterfølgende blevet bragt til hospitaler, men ingen af de sårede er i kritisk tilstand.

- Britiske sikkerhedsstyrker har fredag eftermiddag via overvågningskameraer identificeret en mistænkt, som menes at være involveret.

* Sådan reagerer myndighederne:

- Scotland Yards anti-terror-enhed, SO15, har fået ansvaret for efterforskningen. Desuden bidrager efterretningstjenesten MI5 med efterretninger.

- Hundredvis af betjente arbejder med efterforskningen.

- I et opslag på det sociale medie Twitter har premierministerens kontor kort før middag oplyst, at der er tale om en "terrorhændelse".

- Myndighederne hæver ikke det nuværende trusselsniveau, siger premierminister Theresa May efter et møde med regeringens krisekomité, Cobra.

- Motivet for eksplosionen er ikke kendt.

Kilder: The Guardian, AP, Sky News og Scotland Yard.

/ritzau/

Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen