Medie: Islamisk Stat halshugger japansk journalist

Flere medier beretter hertil aften, at den japansk journalist Kenji Goto er blevet halshugget af terrororganisationen

Den japanske journalist Kenji Goto er erfaren reporter fra verdens brændpunkter, og har før sin tilfangetagelse reporteret fra konflikten i Irak og Syrien (Foto: AP)
Den japanske journalist Kenji Goto er erfaren reporter fra verdens brændpunkter, og har før sin tilfangetagelse reporteret fra konflikten i Irak og Syrien (Foto: AP)

Ifølge det internationale nyhedsbureau AP, er den japanske journalist Kenji Goto hertil aften blevet halshugget af terrororganisationen Islamisk Stat.

Angiveligt har ISIS offentliggjort henrettelsen på op til flere islamiske hjemmesider i en video, der bærer et mærke, der tidligere har kendetegnet Islamisk Stats videokommunikation på nettet.

Netop nu arbejder den japanske regering på at identificere, hvorvidt videoen er autentisk.

På videoen vises en mand, der bærer hætte, og som skærer halsen over på gidslet.

På videoen siger bødlen:

- På grund af jeres hensynsløse beslutning om at tage del i en krig, der ikke kan vindes, vil denne kniv ikke alene slagte Kenji, den vil også fortsætte og skabe blodbad, hvor end jeres folk bliver fundet. Så lad mareridtet for Japan begynde.

Islamisk Stat har tidligere krævet en kvinde, der sidder i jordansk fængsel, løsladt. Hun er dømt for terror efter et mislykket selvmordsattentat.

Samtidig holder Islamisk Stat også en jordansk pilot som gidsel, og der har været rapporter om forhandlinger, der skulle sikre japaneren og jordanerens løsladelse - måske i bytte for den kvindelige terrordømte fange i Jordan.

Det franske nyhedsbureau AFP skriver, at der i den nye video ikke nævnes noget om den jordanske pilot, som den islamiske bevægelse også har truet med at dræbte.

I forrige uge publicerede terrororganisationen en anden video, som angiveligt skulle vise halshugningen af et andet japansk gidsel den 42 årige Haruna Yukawa, der i august blev taget til fange af ISIS.

FAKTA: IS dræber vestlige gidsler på stribe

Siden sommeren 2014 har Islamisk Stat gennemført flere henrettelser af vestlige gidsler. De har alle fået halsen skåret over:

* 19. august: Video af drabet på den amerikanske journalist James Foley offentliggøres. Foley blev taget til fange i det nordlige Syrien i november 2012. På videoen sidder Foley på knæ klædt i en orange fangedragt og har en sortklædt mand stående ved sin side med en kniv i hånden. Den sortklædte truer med at dræbe en anden amerikaner, Steven Sotloff.

* 2. september: Steven Sotloffs henrettelsesvideo offentliggøres. Sotloff var ligeledes amerikansk journalist. Han blev bortført i Aleppo i Syrien sidste år. Videoen afsluttes med en dødstrussel mod briten David Haines.

* 13. september: Videoen af David Haines' henrettelse. Britiske Haines havde blot været i Syrien i tre dage, da han i 2013 blev bortført. Den maskerede mand truer afslutningsvis med at dræbe den britiske nødhjælpsarbejder Alan Henning.

* 3. oktober: IS offentliggør en video med drabet på Alan Henning. Alan Henning blev taget som gidsel 27. december 2013. Til sidst i videoen truer bødlen med, at endnu en amerikaner - Peter Edward Kassig - vil være det næste offer.

* 16. november: IS offentliggør video, hvor Peter Kassig bliver dræbt. Kassig forsvandt i Syrien 1. oktober 2013. Den 26-årige tidligere amerikanske soldat arbejdede som nødhjælpsarbejder i Syrien, da han blev bortført.

* 24. januar: IS offentliggør en video, hvor et japansk gidsel, Kenji Goto, holder et billede af et andet japansk gidsel, Haruna Yukawa, med afhugget hoved. På videoen siger Kenji Goto, at IS kræver en irakisk kvindes løsladelse i Jordan.

* 31. januar: En video på nettet viser angiveligt, at en mand iført hætte skærer halsen over på japaneren Kenji Goto. Videoens autenticitet er sent lørdag ikke bekræftet.

(Kilder: AFP og Reuters)