Medier: Massemorder var hyppig gæst på homobar

Ifølge flere medier havde massemorder Omar Mateen været på natklubben Pulse mange gang før massakren

Se optagelser fra området og få overblik over sagen her!

Da Omar Mateen natten til søndag mødte op på natklubben Pulse i Orlando, var det ikke første gang, han var der. Massemorderen har ifølge flere vidner til flere forskellige medier nemlig besøgt natklubben mange gange - og også haft en aktiv profil på dating appen for mænd - Jack'd.

Genkendt
Pulse-gæsten Kevin West genkendte Omar Mateen, da han kom gående ved klubben omkring klokken 01.00 natten til søndag, altså knap en time før Mateen skød og dræbte 49 festende gæster.

- Han gik lige forbi mig. Jeg sagde: 'Hey,' og han vendte sig og sagde 'Hey' og nikkede med hovedet, fortæller han til LA Times.

Mateen tog kontakt til West på datingappen Jack'd for mere end et et år siden, men de to mistede kontakten. For knap tre måneder siden fortalte Mateen, at han snart ville være i Orlando og foreslog, at de to kunne tage en drink sammen.

- Jeg husker detaljer. Jeg glemmer aldrig det ansigt, fortæller den 37-årige flådeveteran.

Da West så et billede af Mateen på TV efter skyderiet, kontaktede hans straks politiet og udleverede sit log in til dating appen.

Orlandos borgmester Buddy Dyer i midten til højre og politichef John Mina i midten til venstre kort før en pressekonference efter skyderiet. (AP Photo/Phelan M. Ebenhack) Terror De blodige timer: Sådan gik massemorder bersærk på dansegulvet

Artiklen fortsætter under billedet...

(Foto: Privat)
(Foto: Privat)

(Foto: AP) Terror Obama: Ingen beviser på at ekstremister styrede drab

Dusin
Til Orlando Sentinel fortæller Pulse-stamgæst Ty Smith, at han ligeledes har set massemorderen mere end 10 gange på klubben.

- Nogle gange gik han over i hjørnet for at sidde og drikke alene. Andre gange blev han så fuld, at han larmede og var højtråbende, forklarer Smith.

Han fortæller, at Omar Mateen også havde kontakt til flere på natklubben, og at han åbnede op for de andre gæster.

- Vi snakkede ikke rigtig med ham, men jeg kan huske, at han sagde noget om sin far nogle gange. Han fortalte, at han havde en kone og et barn, siger Ty Smith.

Til USA Today bakker yderligere to Pulse-gæster, Cord Cedeno og Chris Callen, op om Mateens gentagne besøg på homo-klubben.

- Det var helt sikkert ham. Han kom her i årevis, og folk kendte ham.

AR-15 lader til at være amerikanske massemorderes yndlingsvåben. Det kan sættes i forbindelse med 111 uskyldige ofre i fem sager om masseskydninger over de seneste fire år. (Foto: AP) Krimi Våbenekspert om massakre i USA: Derfor er AR-15 massemordernes yndling

Politi undersøger
De nye informationer omkring Mateen tegner et noget andet billede end den homofobiske mand, som ifølge hans egen far var blevet vred over at se to mænd kysse foran klubben.

FBI fortæller, at de kigger nærmere på de mange øjenvidne beretninger og fortællinger om Mateens formodede besøg på homo-klubben. De vil blandt andet undersøge, om besøgene har hjulpet Mateen med at udvælge ofre eller om han var gæst på lige fod med de andre.

Artiklen fortsætter under billedet...

(Foto: Orlando Police Department via AP)
(Foto: Orlando Police Department via AP)

Håbede på ransagning
Som efterforskningen skrider frem, dukker der hele tiden nye oplysninger op om Mateen. Udover hans formoedede besøg på Pulse, han håbede i flere år, at politiet ville møde op på hans adresse. Det fortæller FBI på et pressemøde mandag.

- Han sagde, at han håbede, at politiet ville plyndre hans lejlighed og såre hans kone og barn, så han selv kunne blive en martyr, sagde James Comey på mødet.

Mateen har derfor også flere gange i 2013 kommet med udtalelser, der fik hans kolleger til at reagere, mens han var ansat som sikkerhedsvagt hos G4S på et lokalt retshus.

Jennifer og Mary Ware tæner lys for de 49 personer, der mistede livet i masseskyderiet i Orlando. (Foto: AP) Terror Mindestund i Orlando: Klokken slog 49 gange

Aflyttet
De radikale udtalelser fik dog også FBI til at reagere. De indledte en 10 måneder lang undersøgelse af massemorderen. Her aflyttede politiet blandt andet hans telefon.

Politiets undersøgelser afslørede flere forvirrende detaljer omkring den formodede terrorist. Mateen hævdede, at han havde familierelationer til Al Qaeda, men også at han var medlem af den IS-fjendtlige libanesiske terrorgruppe Hizbollah.

Også under selve angrebet fortalte han om sine påståede terrorrelationer, der dog ikke hænger helt sammen.

- Under opkaldene sagde han, at han gjorde dette for lederen af IS, som han nævnte ved navn, og svor troskab til. Men samtidig viste han solidaritet for gerningsmændene for bombningerne til Boston Marathon og for den mand fra Florida, som døde som selvmordsbomber i Syrien for gruppen Al-Nursa Front – en gruppe, der er i konflikt med det såkaldte Islamisk Stat, siger James Comey.

- Både episoden i Boston og selvmordsbomberen i Syrien var ikke inspireret af IS – det rejser en smule tvivl om hans motiver.

***

Grafik: Mord på dansegulvet

Den 27-årige massemorders blodbad er endnu ikke helt fastlagt. Men på baggrund af politiets udtalelser og vidneudsagn kan man fastlægge dele af angrebet, som startede kort før klokken 02.00 lokal tid natten til søndag.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Natklubben har en tilstødende parkeringsplads, hvor Omar Mateen parkerede sin varebil kort før klokken 2.00. Mateen rejste langt for at udføre sit blodige angreb. Han boede selv i Fort Pierce næsten 200 kilometer syd for Orlando.

Pulse-gæst Kevin West genkendte Omar Mateen omkring klokken 01.00, hvor West havde sat en ven af tæt på klubben. Her hilste de to på hinanden. De havde tidligere haft kontakt på dating appen Jack'd.

Knap én time senere startede blodbadet på natklubben.

Terror Skrev hjerteskærende sms'er under terrorangreb: Nu kender familien hans skæbne

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Der er stadig noget mystik omkring, hvordan det har lykkes massemorderen at få adgang til natklubben. Han har ifølge politiet fået adgang gennem hovedindgangen. Her skulle han altså have været kommet igennem med flere typer våben og ammunition.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Selve skyderiet i natklubben skulle angiveligt have varet ganske kortvarigt, hvorefter angrebet har udviklet sig til et gidseldrama. En time inde i angrebet kommer en hårrejsende statusopdatering fra selve natklubbens Facebookside. Her skriver klubben:

- Allesammen, kom ud af Pulse, og bliv ved med at løb.

Terror Eiffeltårnet bliver rødt, hvidt og blåt efter massakre

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Timerne mellem 02.02 og 05.00, før politiet beslutter sig for at slå til, er endnu ikke beskrevet i detaljer. Men få vidneberetninger fortæller alligevel, hvordan Mateen angreb på klubben.

- Du sidder og har det godt på en klub og hører noget, som der lyder som fyrværkeri eller balloner, der springer, og du regner med, at det er en del af showet, forklarer et vidne til Guardian.

- Og så hører du folk begynde at skrige, lydene stopper ikke, og så begynder folk at falde om. Og så finder du ud af, at det ikke er et show mere. Folk skreg og faldt om, og skudene stoppede ikke. Du bliver klar over, at det ikke er den fest, du troede, det var.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

- Lidt efter klokken 05.00 tog vi en beslutning om at igangsætte en redning. Vi blev kontaktet af folk på toiletterne, omkring 15 mennesker. Vores største frygt var tab af liv, sagde politichef John Mina til verdenspressen efter masseskyderiet.

Politiet fandt efter Omar Mateen var blevet skudt og dræbt flere 'mistænkelige objekter' i og omkring natklubben. Blandt andet en på selve Mateen og en i hans bil.

- Dette er en hændelse, som jeg ser det, som helt sikkert kan klassificeres som indenlandsk terrorisme, sagde Orange County-sheriff Jerry Deming.

(Kilder: The Guardian, New York Times, Mashable, Washington Post, ABC News)