Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Militant bombemand blev løsladt trods advarsler

Terrormistænkt blev fanget i Tyrkiet

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, advarede om mulige terrorangreb i fredags. Han afslørede onsdag, at en af de mistænkte bag terrorangrebet blev pågrebet i Tyrkiet i juni og udvist til Belgien. (Yasin Bulbul, Presidential Press Service, Pool via AP)
Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, advarede om mulige terrorangreb i fredags. Han afslørede onsdag, at en af de mistænkte bag terrorangrebet blev pågrebet i Tyrkiet i juni og udvist til Belgien. (Yasin Bulbul, Presidential Press Service, Pool via AP)

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har netop afsløret, af en af bombemændene bag terrorangrebet i Belgien blev fanget i Tyrkiet ved grænsen til Syrien i juni og udvist til Holland. Han kom senere til Belgien.

Begge lande løslod ham, selv om myndighederne i Tyrkiet advarede om, at han var militant, siger den tyrkiske præsident.

Recep Tayyip Erdogan har ikke identificeret, hvem bombemanden var. Ifølge Reuters er der tale om 30-årige Ibrahim El Bakraoui, som var en af de to selvmords-bombemænd bag angrebet i Bruxelles-lufthavnen Zaventem. Brødrene Khalid og Ibrahim El Bakraoui døde begge i tirsdagens angreb.

Efter opholdet i Tyrkiet blev Ibrahim El Bahraoui efter eget ønske sendt til Holland, som fik besked om, hvem han var.

Måneden efter advarede de tyrkiske myndigheder ligeledes Belgien om, at manden var militant og havde været tilbageholdt i Tyrkiet, men belgierne løslod ham, siger Erdogan.

Præsidenten siger, at belgiske myndigheder ikke undersøgte mandens forbindelse til terrorisme "trods vores advarsler", skriver AFP.

Ibrahim El Bahraoui blev fanget i byen Gaziantep, der ifølge Ritzau er kendt som en af de byer, hvor militante kommer i kontakt med oprørsgrupper og herfra rejser videre ind i Syrien for at kæmpe.

(artiklen fortsætter under billedet)

 

To andre mistænkte er endnu ikke identificeret. Den ene blev selv dræbt i angrebet, mens den anden er på fri fod.

Se nogle af de voldsomme optagelser fra lufthavnen her (Video: UGC)

Erdogan advarede om terrorangreb

Ifølge Washington Post advarede Erdogan i fredags om at militante kurdere kunne stå bag nye terrorangreb. Advarslen kom mindre end en uge før angrebene i Belgien og lige efter angrebene i den tyrkiske hovedstad, Ankara.

- Der er ikke nogen grund til, at den bombe, der eksploderede i Ankara, ikke kunne eksplodere i Bruxelles, hvor der er mulighed for at vise sig frem til tilhængere af terrororganisationen i hjertet af byen - eller et andet sted i Europa. Men den realitet ignorerer de europæiske lande, som om de danser i et minefelt. Man kan aldrig vide, hvornår man træder på en landmine. Men det står klart, at det er den uundgåelige afslutning, sagde han.

Politiet er stadig på jagt efter den tredje mistænkte bag terrorangrebene i Belgien.

Mindst 31 blev dræbt og 270 menes såret i angrebene i Bruxelles.

Se flere voldsomme optagelser her (Video: AP)

Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen