Mindst 80 dræbt: Dansk ambassade fik blæst ruderne ind

En meget voldsom eksplosion rystede onsdag morgen Kabul

Bygninger flere hundrede meter væk fik ødelagt vinduer og døre som følge af eksplosionen. Se de kaotiske optagelser fra stedet her (Video: AP)

Mindst 80 mennesker meldes dræbt, og omkring 350 mennesker blev såret, da en meget kraftig eksplosion onsdag morgen hærgede i Kabul midt i myldretiden ved byens ambassadekvarter.

Kun omkring 800 meter fra eksplosionen ligger den danske ambassade, og her oplevede blandt andre den danske ambassadør, Jean-Charles Ellermann-Kingombe, den voldsomme eksplosion.

Han fortæller, at klokken var omkring 8 lokal tid, da han hørte eksplosionen. Han befandt sig selv udenfor i ambassadens have på det tidspunkt.

- Der lød et ordentligt brag, og jeg kunne umiddelbart bagefter se en kæmpe stor støvsky. Så jeg kunne både høre og se, at det ikke var langt herfra, siger han til Ekstra Bladet.

- Så det er klart, at det selvfølgelig i høj grad har sat dagsordenen for vores formiddag her, siger han.

Foto: Massoud Hossaini/AP
Foto: Massoud Hossaini/AP
 

Godt sikkerhedssystem
På grund af den kraftige eksplosion, fik ambassaden også fysiske skader.

- Omkring 10-15 ruder er sprunget, og der er nogle mindre ventilationsskakter, der er blevet skubbet ud af trykket, fortæller han.

Han understreger dog, at alle de ødelagte ruder er blevet fjernet for at undgå personskade, og der er sikkerhedsfilm på ruderne.

- Vi har et godt sikkerhedssystem, så de skader, der opstår, er små kontrollerede skader, og ikke skader som fører til personskader, siger Jean-Charles Ellermann-Kingombe.

Jean-Charles Ellermann-Kingombe har været dansk ambassadør i Kabul siden september sidste år. Foto: Udenrigsministeriet
Jean-Charles Ellermann-Kingombe har været dansk ambassadør i Kabul siden september sidste år. Foto: Udenrigsministeriet
 

Fast procedure ved angreb
Han fortæller, at der ved eksplosioner - som desværre ikke er noget usædvanligt syn i Kabul - er en helt fast og effektiv procedure for, hvad der skal ske.

- Vi har en alarm på ambassaden, som lyder, og så har vi et sikret område, vi alle sammen trækker ned i, fortæller han.

Alle udstationerede danske medarbejdere bor også i det kompleks, som ambassaden er en del af, og inklusive de lokale medarbejdere og vagter, var de omkring 70-80 mennesker i ambassaden, da bomben sprang.

Efter at medarbejderne havde trukket sig ned i sikkerhedsområdet, tog de udstationerede straks kontakt til deres pårørende.

- Vi ved, at når sådan noget sker, så rammer det hurtigt pressen, så medarbejderne har travlt med at forsikre deres familiemedlemmer om, at de selv er i god behold, fortæller ambassadøren.

Foto: Rahmat Gul/AP
Foto: Rahmat Gul/AP
 

Samtidig sørger de lokale ansatte for hurtigt at kontakte deres familiemedlemmer for at sikre sig, at de har det godt.

- Så ud over, at der hverken er nogen af de udstationerede eller lokalt ansatte, der er kommet til skade, er der heller ikke nogen af de lokales pårørende, der er tilskadekomne. Og det er vigtigt for os ret hurtigt at få slået fast, siger han.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Næsten tilbage til normalt
Selve ambassaden har været under 'lockdown' i omkring halvanden time, mens det bliver vurderet, om der er fare for, at der er tale om mere end et enkeltstående angreb.

Derefter bliver arbejdet genoptaget som normalt - næsten.

- Vi er tilbage på normalen i den forstand, at det ikke er helt normalt, fordi hele området omkring ambassaden er afspærret. Og det vil sige, at vores bevægelsesfrihed uden for ambassaden er endnu mere begrænset, end den er til hverdag. Så det meste af mødeaktiviteten ude i byen er aflyst, fortæller han.

Foto: Rahmat Gul/AP
Foto: Rahmat Gul/AP
 

Onsdagens eksplosion ramte på grænsen til det, der kaldes 'Green zone', som er det mest sikrede område i Kabul, hvor blandt andet den amerikanske ambassade og flere udenlandske medier er lokaliseret.

Blandt andre Wall Street Journal-journalisten Jessica Donati befandt sig tæt på eksplosionen, og hun har fortalt til internationale medier, at hun kun var uskadt, fordi hun var i bad. Hun har samtidig taget et billede af, hvordan der så ud ved hendes værelse efter eksplosionen.

Ikke hverdagskost
Jean-Charles Ellermann-Kingombe har været i Kabul i omkring et år, og dagens eksplosion er den kraftigste, han har oplevet.

- Eksplosioner af den styrke, som der var i dag, det er ikke hverdagskost, må jeg sige. Men desværre er det jo ikke uvant for byen og byens beboere, at der er terrorangreb, siger han.

Han understreger dog, at han føler sig fuldstændig tryk på ambassaden.

- Vi har et utrolig godt og og stærkt sikkerheds-setup omkring ambassaden, med nogle dygtige folk, der står for sikkerheden og en god fysisk sikring af ambassaden, og ikke mindst nogle faste indarbejdede procedurer for, hvad vi gør, når der opstår noget som det her, siger han.

Eksplosionen fandt sted tæt på den tyske ambassade, og ifølge det tyske udenrigsministerium er flere medarbejdere kommet til skade, mens en afghansk vagt, der var ansat på ambassaden, er blandt de omkomne.

Ingen har endnu taget ansvar for angrebet, som betegnes som et selvmordsangreb.

Du kan følge seneste udvikling i sagen herunder: