Mor til dræbt Syrien-kriger efterlyser forebyggelse

Der gøres for lidt for at stoppe unge muslimer i at drage i krig for Islamisk Stat, mener mor til dræbt søn

Debatten om de muslimer, der rejser til Syrien og Irak for at kæmpe for Islamisk Stat, handler mest om, hvorvidt og hvordan man bør straffe dem.

Men i virkeligheden burde kræfterne lægges i at forhindre, at de overhovedet tager af sted ved at gribe ind noget tidligere.

Det siger en københavnsk mor, hvis søn rejste til Syrien og blev dræbt i kamp, til Politiken.

- Når først de unge er taget af sted, kommer de aldrig hjem igen. Så er det for sent at hjælpe, og det er desværre det, jeg oplever i forhold til min egen søns sag - at hjælpen kom alt for sent, siger hun til avisen.

Moderen, hvis søn konverterede til islam, og som 18-årig forlod Danmark i maj sidste år, ønsker ikke sit navn frem i avisen.

Men hun fortæller, hvordan myndighederne udmærket var klar over, hvad der var under opsejling, blandt andet fordi moren selv sørgede for at informere kommunen og politiet.

- Jeg gemte hans pas, og jeg fortalte i flere år myndighederne om det, jeg vidste. Men det var ikke nok. Man løber hovedet mod en mur, siger hun til avisen.

Justitsminister Mette Frederiksen forklarer over for Politiken, at regeringen har fremlagt en antiradikaliseringsplan, som netop skal virke forebyggende.

Københavns Kommune fortæller til Berlingske, at man sidste år modtog henvendelser om 60 unge, der blev vurderet som værende på vej ud i radikalisering.

Langt størsteparten af disse var unge, der var tiltrukket af yderliggående muslimske miljøer.