Muhammed-tegner efter terrorangrebet: Jeg har ikke længere noget hjem

Den svenske kunster, Lars Vilks, deltog for første gang i et debatmøde i København siden terrorattentatet i februar, som har ændret alt i hans tilværelse

Lars Vilks fortæller om tilværelsen efter terrorangrebet. (Foto: Jonas Reher.)

Det var formentlig Lars Vilks, der var målet, da den 22-årige Omar el-Hussein gik til angreb på kulturstedet Krudttønden på Østerbro 14. februar i år.

Den 55-årige Finn Nørgaard blev skudt og dræbt, og fire betjente blev såret.

Lars Vilks blev efter angrebet hurtigt bragt i beskyttelse, og han har siden den dag konstant været overvåget af politiet.

- Jeg har ikke et hjem længere. Jeg har boet på forskellige adresser siden angrebet, fordi jeg ikke må opholde mig det samme sted for længe ad gangen, siger Lars Vilks og fortsætter:

- Gardinerne er altid nedrullede, så jeg må lige løfte det forsigtigt for at se, hvad der sker udenfor. Jeg må kun gå ud en gang om dagen, så det er meget anderledes.

Lars Vilks var i går eftermiddag for første gang tilbage i København for at deltage i et debatmøde om terror og ytringsfrihed.

Mødet fandt sted på Christiansborg, som hele dagen var stærkt bevogtet af uniformerede betjente med maskinpistoler og ikke mindst et hav af PET-folk, som havde sikkerhedstjekket hele slottet timer inden mødet.

Og selv om der nu er endnu større sikkerhed om Lars Vilks, hver gang han går ud, fortryder han ikke, at han var på Krudttønden den skæbnesvangre februar-eftermiddag.

- Sikkerheden holdt jo i sidste ende. Linjen svigtede lidt, og niveauet var ikke højt nok. Men når man har levet så mange år med trusler, bliver man nødt til at stole på, at sikkerheden er god nok, så jeg kan slappe af. Jeg lægger jo mit liv i deres hænder, siger han.

I 2007 tegnede Lars Vilks en tegning af profeten Muhammed som en hund, og siden har han været på flere ekstremistiske gruppers dødsliste.

Den konservative ordfører, Mai Mercado, mener, at Lars Vilks har betalt en høj pris. (Video: Jonas Reher)

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Så hvad laver vi i Guinea?