Ni punkter: Sådan truer Islamisk Stat den vestlige verden

Islamisk Stats arbejdsmetoder har ændret sig - det fik Europa for alvor øjnene op for oven på angrebene i Paris

Angrebene mod Paris sidste år har fået Europol til at ændre opfattelse af Islamisk Stat (Foto: AP)
Angrebene mod Paris sidste år har fået Europol til at ændre opfattelse af Islamisk Stat (Foto: AP)

Islamisk Stat nåede for alvor ind under huden på europæerne i 2015. Med to store terrorangreb i Paris i januar og november blev en skræk plantet i den almindelige borger, fordi terroren var anderledes end den, man før har set.

Det gav i november og december anledning til, at Europol - den europæiske politienhed - sammen med udvalgte medlemsstater, som anses for at være i risiko for at være mål for terror, holdt et møde om Islamisk Stat og deres arbejdsmetoder. Arbejdsmetoder, som har ændret måden, vi opfatter og ser terror på.

Det er der kommet en rapport med en lang række punkter ud af, som er udgivet her i januar. I den listes pointerne op, og de forklarer tydeligt, hvordan man mener, Islamisk Stat opererer på nuværende tidspunkt. Nedenfor har Ekstra Bladet forsøgt at forklare en del af rapportens pointer.

Gerningsmænd minder om specialstyrker
Noget af de aller første, der nævnes i rapporten, virker desværre langt fra beroligende: Der er nemlig al mulig grund til at forvente, at IS-terrorister eller andre inspirerede deraf vil begå et terrorangreb et eller flere steder i Europa i den nærmeste fremtid. Målet vil være at slå så mange civile ihjel som muligt.

Frankrig er især truet, og man skal stadig ikke glemme risikoen for, at en 'enlig ulv' - altså en enkeltstående person - vil begå angreb ud over dem i samlet flok, lyder det i rapporten.

Samtidig lyder et af punkterne, at angrebene mod Paris tyder på, at Islamisk Stat har en ambition om at ramme flere internationale mål. Derudover foreslåes det i rapporten, at IS højst sandsynligt har udviklet en enhed, der er trænet til at udføre angreb, der minder om nogle, militære specialstyrker ville kunne udføre.

Se også: Edward Snowden: Islamisk Stats mystiske kode er ren nonsens

Nogle er mentalt syge
Rapporten fremlægger en række punkter, som beskriver den koldblodige måde, terroristerne bliver trænede i at dræbe mennesker på. Både ved skud, bestemte drabsteknikker og sågar halshugning.

IS-tilhængerne skal være villige til at acceptere død, men i modsætning til andre grupper, tyder det ikke på, at man anser det at være selvmordsbomber som en martyr-gerning. Nærmere ser terroristerne fra IS sig selv som helte, hvis de ofrer sig, fordi ekstremisterne på mange måder har trukket sig lidt væk fra det religiøse og i stedet mod følelsen af at være en del af en gruppe og have noget til fælles med andre.

Faktisk har under halvdelen af anholdte IS-tilhængere en stærk viden om islam og koranen. Tværtimod viser det sig, at helt op i mod 20 procent viser tegn på mental sygdom, og 80 procent har en plettet straffeattest.

Islamisk Stat benytter sig af en ualmindeligt velfungerende propaganda-maskine til at rekruttere nye krigere under det sorte baner. (Foto: AP) Tæt på Det har IS har lært af Hitler: Ubehagelig god propaganda

Træningslejre i Europa
I modsætning til hvad man på baggrund af angrebet mod Paris i november troede, beskriver Europol i rapporten, at der ikke er noget, der tyder på, at terroristerne systematisk bruger flygtningestrømmen til at komme ind i de europæiske lande.

Til gengæld skal man være opmærksom på, at de nytilkomne flygtninge i deres sårbare situation ikke bliver radikaliseret af lokal-baserede terrorister. Det kunne for eksempel være af grupper, som man så i Paris, hvor mange af gerningsmændene faktisk kom fra Belgien og ikke direkte fra Syrien.

Rapporten lægger dermed videre op til, at det tyder på, at alt træning langt fra sker fra Syrien eller tilstødende lande. Tværtimod findes der også små træningslejre rundt om i Europa. Her lærer terroristerne blandt andet om, hvordan de skal forholde sig, hvis de bliver afhørt af myndigheder. 

Arkivfoto: Dominique Jacovides / Bestimage Krig & katastrofer - 25. jan. 2016 - kl. 04:32 Frankrig: Vi har afværget flere Paris-lignende angreb

Al-Qaeda er ikke ude af spillet
Til sidst forklarer Europol, at Islamisk Stat er utrolig dygtig til at bruge specielle værktøjer på internettet til at skjule deres kommunikation. For eksempel benytter de sig af ToR-netværk, som vi også kender fra børneporno-sager herhjemme.

Selv om Islamisk Stat har overtaget meget af vores opmærksomhed i den vestlige verden, så understreger Europol og de andre mødedeltagere med, at man bestemt ikke har glemt Al-Qaeda, som for eksempel stod bag terrorangrebet mod World Trade Center i september 2001.

- IS er ikke den eneste religiøst-inspirerede terrororganisation, som truer vestlige lande. Al-Qaeda er stadig en spiller, man skal holde øje med, og gruppen er en grund til, at EU skal fokusere på et bredere spektrum af sådanne organisationer, lyder det i rapporten.

Der er endda risiko for, at Al-Qaeda vil se Islamisk Stats voksende magt som en trussel og dermed komme med andre angreb, der kan konkurrere med IS.

Se også: Mistanke: Terrorister støttede IS med danske chokoladepenge

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere