Nordmand i tyrkisk forhør: Sådan var livet som IS-kriger

'Livet var hårdt': Tidligere norsk IS-kriger forklarer til tyrkisk politi, at han fik 200 dollar for to måneders tjeneste, og at han gik i både religiøs skole og fik militær træning, skriver norsk avis

Islamisk Stat hærger i store dele af Syrien og Irak. Her ses de i et fremstød. Foto: Militant website via AP
Islamisk Stat hærger i store dele af Syrien og Irak. Her ses de i et fremstød. Foto: Militant website via AP

For knap to år siden drog en 32-årig nordmand til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat. Men efter en fejlslagen flugt sidder han nu fængslet i Tyrkiet.

Selvom den 32-årige nordmand tidligere har været åbenlys tilhænger af terroristerne i IS og vist sin støtte med billeder og tekster på Facebook og andre steder, så har han tilsyneladende ændret mening om dem i dag.

'Jeg boede i regionen, som er under kontrol af organisationen IS, men jeg har ingen bånd til dem. Jeg hader organisationen, som kaldes IS. Jeg har ingen sympati for dem,' siger nordmanden til tyrkisk politi i en afhøringsrapport, som den norske avis Verdens Gang er kommet i besiddelse af.

'Jeg fik bare to månedslønninger fra terroristerne i IS, mens jeg var i Syrien. De betalte mig samlet 200 dollar. Livet var hårdt,' fortæller han videre til de tyrkiske efterforskere, og uddyber, at han kun kunne overleve, fordi han fik penge tilsendt fra Norge via Beirut.

Mislykket flugt
Manden pakkede for cirka to år siden rygsækken for at drage ned og kæmpe for islamisterne i Islamisk Stat.

Turen til terror-regimet gik via Tyrkiet, hvorfra han blev smuglet ind i Syrien, siger han til politiet. Her blev han mødt af hellige krigere, som fragtede ham til IS-hovedstaden, Raqqa, og videre til Shaddadi tæt ved den irakiske grænse, hvor han først fik to ugers 'religiøs træning' og herefter gik tre uger i militær træningslejr.

Men allerede kort tid efter sin ankomst fortrød han sin rejse og forsøgte flygte. Uden held. Islamisk Stat fangede ham i forsøget.

Tiltalt for terror
De ser ikke let på desertører hos IS, så nordmanden blev smidt i fængsel i fem måneder, inden det lykkedes ham at stikke af. Senere lykkedes det ham at krydse grænsen tilbage til Tyrkiet, men han nåede aldrig hele vejen hjem til Norge.

Allerede ved grænsen blev han nemlig anholdt af de tyrkiske myndigheder og smidt i det berygtede tyrkiske fængsel i Gaziantep, hvor han nu risikerer at blive tiltalt for terror - det er dog mest sandsynligt, at han vil blive udvist til Norge, hvor han i så fald risikerer strafforfølgelse.

Når politiet spørger, hvad han kan fortælle om nuværende IS-krigere, de tyrkiske menneskesmuglere der hjalp ham ind i landet, eller andre brugbare ting omkring Islamisk Stat svarer han, at han 'ikke ved noget'.

Navnene på IS-krigerne er kaldenavne, for eksempel hed han selv Abu Muhammed, forklarer han. Han har 'glemt' navnene på menneskesmuglerne, og deres kontaktoplysninger er 'desværre' forsvundet sammen med hans telefon i Syrien.

1 af 2 Sortklædte fanatikere marcherer i januar gennem Raqqa, hovedsædet for Islamisk Stat. Foto: AP/militant hjemmeside
2 af 2 Islamisk Stat hærger i store dele af Syrien og Irak. Her ses de i et fremstød. Foto: Militant website via AP