Norsk domstol: Omstridt mullah kan udleveres til Italien

Mullah Krekar er i Italien sigtet for planlægning af terror og kan nu udleveres dertil, har byretten i Oslo afgjort

Byretten i Oslo har givet de norske myndigheder medhold i, at den kontroversielle mullah Krekar og en 42-årig iraker kan udleveres til Italien.

Mullah Krekar er i Italien sigtet for planlægning af terror og mistænkt for at være leder af organisationen Rawti Shax.

Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, har anklaget Politiets sikkerhedstjeneste (PST) for passivt at stole på de italienske anklager om, om at mullahen og irakeren indgår i "det internationale terrornetværk Rawti Shax."

PST's politiadvokat, Signe Kathrine Aalling, sagde i sin procedure i Oslo, at materialet mod Krekar opfylder de gældende vilkår for udlevering.

Krekar kom til Norge som kvoteflygtning i 1991, og i 2003 blev han af hensyn til rigets sikkerhed dømt til udvisning. Men da han risikerer at blive udsat for tortur og henrettelse i Irak, hvor han kommer fra og har været oprørsleder, kan udvisningen ikke håndhæves.

Det har mullah Krekar siden udnyttet, og i 2010 blev han idømt to år og ti måneders fængsel for trusler mod daværende højreleder Erna Solberg og tre kurdere.

Efter løsladelsen vedtog Oslo Politidistrikt at tvangsforflytte ham fra hovedstaden til et asylcenter i nærheden af Trondheim. Den beslutning har Krekar anket, men PST har fremlagt en hemmelig rapport til støtte for afgørelsen.

I et NRK-interview har Krekar sagt, at han støtter massakren på medarbejderne på det satiriske franske magasin Charlie Hebdo, ligesom han støtter norske unge, som rejser til Syrien for at kæmpe i ekstremistgruppen Islamisk Stat.

Endelig mener han, at nordmænd, der tegner profeten Muhammed, fortjener at dø. Han har også været dømt, men siden af landsretten frikendt for trusler mod en kurdisk mand i Norge.

Sagen vil blive anket, siger mullah Krekars forsvarer.