Annonce:
Annonce:

Nu bliver Finn og Dan helte: Folketinget giver terror-ofre hæderspris

Finn Nørgaards og Dan Uzans pårørende modtager hæderspris på de dræbtes fødselsdage

Finn Nørgaards ven Ole Mølgaard fortæller her om det sidste år efter terrorangrebet, samt en mangel på tak og hæder til Finn (Video: Philip Davali)
Annonce:
Følg Terror

De to terror-ofre Finn Nørgaard og Dan Uzan bliver nu hædret af Folketinget med en nystiftet hæderspris.

Det oplyser Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) til Ekstra Bladet.

Hun mener ikke, at Danmark har været gode nok til at hædre sine helte:

- Det er noget, vi må se i øjnene. Det synes jeg faktisk ikke, vi har været gode nok til. I disse tilfælde skal vi helt op på mærkerne og hædre vores helte. Prisen skal gives til ofre, som har forsøgt at beskytte og redde andre og forhåbentlig ikke en pris, der skal uddeles i tide og utide, siger Pia Kjærsgaard til Ekstra Bladet.

Der er enstemmig opbakning til prisen, som skal hedde Folketingets Hæderspris, fra Folketingets Præsidium og fra partierne.

Prisen uddeles posthumt til en civilperson, som er omkommet efter at have udvist 'ekstraordinært heltemod'.

Annonce:

Løkke glemte det ene offer
Finn Nørgaard blev dræbt 14. februar sidste år, da han med de bare næver forsøgte at overmande Omar El-Hussein, som svært bevæbnet angreb et debatmøde om ytringsfrihed på Krudttønden på Østerbro i København.

Ti timer senere likviderede terroristen Dan Uzan, som bevogtede en konfirmation i Københavns Synagoge.

Som Ekstra Bladet skrev forleden, føler Finn Nørgaards efterladte sig svigtet af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som totalt udelod terrorangrebets første offer i sin nytårstale.

Løkke svigtede Finn Nørgaard: Det gjorde virkelig ondt

Han talte længe og varmt om offeret for angrebet ved synagogen og betegnede ved Berlingskes kåring af 'årets dansker Dan Uzan som en ’ægte dansk hverdagshelt’, som er ’blevet en del af vores fælles historie’.

Folketingets formand bemærkede også, at statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin nytårstale fremhævede Dan Uzan, mens Finn Nørgaard blev forbigået i tavshed.

Annonce:

- Jamen, det er meget mærkeligt og virkelig ubetænksomt. Finn Nørgaard kunne jo også være blevet indstillet til årets dansker (kåret af Berlingske, red.). Det var fuldt fortjent, at det blev Dan Uzan. Jeg under absolut de efterladte det bedste. Men jeg synes bare, at Finn Nørgaard også skulle have været nomineret, sagde Pia Kjærsgaard til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet har gentagne gange forgæves forsøgt at få et interview med Lars Løkke. I et skriftligt svar skriver han, at han i sin tale ’tog udgangspunkt i ’årets dansker’, Dan Uzan, fordi inskriptionen på hans mindeplade minder os alle om, hvilket svar, vi sammen skal give terroristerne: 'Ondskab kan alene overvindes ved godhed mellem mennesker'.

Pia K.: Ubetænksomt at Løkke glemte terror-offer

Hele Folketinget står bag
Ifølge professor emeritus, historikeren Claus Bryld, ligner fraværet af Finn Nørgaards navn og handlinger i Lars Løkkes taler de mange eksempler på damnatio memoriae i historien - at man udsletter mindet om nogen.

Annonce:

- Jeg er så inderligt glad for, at hele Folketinget står bag. Jeg har arbejdet på det længe, fordi jeg syntes, det var helt naturligt med en civil hæderspris. Men jeres og Jyllands-Postens historier gav selvfølgelig noget oven i, siger Pia Kjærsgaard, som giver historikeren ret i, at det er vigtigt ikke at holde nogen ude fra den kollektive erindring.

Historie-professor: Løkke prøver at slette Finn Nørgaard fra historien

- Frankrig slog Finn Nørgaard og Dan Uzan til riddere i november. Hvor meget er den danske pris inspireret af Frankrig?

- Lige fra dengang har jeg tænkt: 'Hvor er vi selv henne. Hvor er Danmark henne i forhold til vores helte'. Det her overgik jo danskere i Danmark. Finn Nørgaards og Dan Uzans pårørende er de naturlige til at modtage priserne, siger Pia Kjærsgaard, som har været i kontakt med begge ofres efterladte.

- Jeg ved, at de pårørende er ligeså glade og lettede over det her som jeg.

Finns Nørgaards ven: Vi skal være bedre til at fejre vores helte

Hædres på fødselsdage
Pia Kjærsgaard ville gerne have kunnet uddele priserne allerede i weekenden, hvor det er et år siden, at Finn Nørgaard og Dan Uzan blev dræbt, men:

Annonce:

- Det praktiske og juridiske er ikke helt på plads, men de pårørende skal ikke stå her på søndag uden hædersbevisning. Og jeg er så lettet og glad for, at det er lykkedes. Det har kostet tid og kræfter.

Finn Nørgaard og Dan Uzan vil blive hædret på deres fødselsdage - henholdsvis 27. maj og 2. juni.

Prisen gives for 'ekstraordinært heltemod' udvist i forbindelse med terror, politiske forbrydelser eller attentater vendt mod 'vores åbne, demokratiske samfund og frihedsrettigheder'.

Med hædersprisen følger 200.000 kroner til et velgørende formål efter ofrenes efterladtes ønske.

Desuden vil der blive lavet en statuette eller lignende med inskription, og så skal der opsættes en mindeplade på Christiansborg, hvilket er en helt særlig anerkendelse, skriver Jyllands-Posten.

Finns ven: De færreste af os er gjort af det stof som Finn og Dan

- Finn forsøgte altid at hjælpe andre. Også den dag, ved Krudttønden hvor han efter alt at dømme forhindrede gerningsmanden i at tage flere liv. Men mistede deres eget.

- Nu hædres han og Dan som helte. En vigtig påmindelse til os alle om at vi skal hjælpe hinanden. Og at når vi rækker ud - med ord og handling - så kan vi gøre en forskel.

Det siger Ole Mølgaard, som i 25 år var nære venner med Finn Nørgaard, til Ekstra Bladet.

- Kun de færreste af os er gjort af det stof som Finn og Dan, men alle kan vi gøre en forskel, hjælpe andre, række ud til dem der har brug for det og dermed sikre at der er plads til alle i Danmark, lyder det videre fra Ole Mølgaard, som også er formand for Finn Nørgaard-foreningen, der blev stiftet i filminstruktørens navn efter hans tragiske død.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

De lovlydige straffes, alle de andre går fri
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: