Ny terror-rapport: Så mange danske kvinder har kæmpet for militant Islam

Mindst 135 danskere har rejst til Syrien og Irak for at kæmpe - lige under halvdelen går nu rundt i Danmark

Se mere om sagen her

Mindst 135 danskere. Så mange har siden 2012 valgt at rejse til Syrien og Irak for at kæmpe for forskellige militante islamistiske grupper - herunder i særlig grad Islamisk Stat.

Dermed er IS, også via propaganda og radikalisering af personer og miljøer herhjemme, blevet den største terrortrussel mod Danmark.

Det afslører en ny terror-rapport netop offentliggjort fra PET.

Tallet på de 135 udrejste såkaldte danske 'Syrienkrigere' kan dog, ifølge Center for Terroranalyse CTA, værre endnu højere.

Selvom CTA konkluderer, at det fortsat satdig er fortrinsvis yngre sunnimuslimske mænd, der søger mod kampzonen i Syrien, afsløres det desuden, at op mod 10 procent af de udrejste danskere er kvinder.

Danske kvinder er draget i hellig krig  

13 kvinder rejste til krigszonen
Det svarer dermed til op mod 13 kvinder. Af den nye analyse fremgår også, at kvindernes andel i kampen i Syrien og Irak er steget siden sommeren 2014.

Samlet mener PET, at lige under halvdelen af de registrerede udrejste, ca. 65 personer, nu er vendt retur til Danmark igen, mens en fjerdedel dog stadig skulle befinde sig i krigsområderne.

IS forsøgte at hverve terrorister på A-formidling i Malmö

Yderligere en fjerdedel af de udrejste 'Syrienkrigere' menes dræbt.

Det er kun 20 dage siden, at politiet i en storstilet og koordineret aktion skred til anholdelse af i alt ni personer, der alle er blevet sigtet og fængslet for at lade sig hverve til terrorgrupperingen Islamisk Stat i løbet af 2013. 

Til maj starter desuden den første retssag mod en 23-årig hjemvendt Syrienkriger, som står tiltalt for at have sluttet sig til IS.

- Terrortruslen mod Danmark er fortsat alvorlig. Det betyder, at der er personer, som har intention om og kapacitet til at begå terrorangreb i Danmark, indleder CTA deres analyse.

Politi sigter en femte mand i sag om IS-krigere

Udnytter flygtningestrømmen
Det er særligt sårbare unge, kriminelle miljøer, fængsler og islamistiske miljøer, at radikaliseringen har grobund i Danmark, slår CTA's rapport fast.

Rapporten slår dog også fast, at en del af de hjemvendte Syrienkrigere 'er skuffede og desillusionerede og ikke umiddelbart er motiveret til at begå terror'.

Den ny terror-vurdering anslår også, hvordan terroristerne formodes at udnytte de store flygtningestrømme til Europa. Blandt andet ved at fremstille falske eller benytte stjålne id-dokumenter for at få terroristerne til Danmark med henblik på at udføre en terrrorhandling.

Det er fortsat mulige angreb fra enkeltpersoner eller mindre personer, der ifølge efterretningstjenesten udgør den største form for terrorrisiko i Danmark.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.