Nye detaljer: Politiet forhandlede med massemorder

Politiet forhandlede med den formodede gerningsmand, før han gav slip på de mange gidsler

Sådan skete det

Under et pressemøde i Orlando har politiet netop offentliggjort, at den formodede gerningsmand Omar Mateen forhandlede med politiet under gidseltagningen. Det skete, da han befandt sig med fire til fem gidsler på et toilet, mens han holdt 15-20 andre personer som gidsler på et andet af natklubbens toiletter.

Forud for forhandlingen havde den formodede gerningsmand skudt og dræbt 49 af de personer, der opholdt sig på natklubben. Politiet har tidligere offentliggjort, at der var 50 dræbte under søndagens massakre. Det kom under pressemødet frem, at man ved en fejl har talt gerningsmanden med som et offer.

Politiet undersøger nu, om andre har spillet en rolle i søndagens massakre. Indtil videre har de få personer i kikkerten, men man har fra politiets side vurderet, at de ikke er til fare for befolkningens sikkerhed, indtil politiet ved, om der er grund til at anholde dem.

Orlandos borgmester Buddy Dyer i midten til højre og politichef John Mina i midten til venstre kort før en pressekonference efter skyderiet. (AP Photo/Phelan M. Ebenhack) Terror De blodige timer: Sådan gik massemorder bersærk på dansegulvet

Omar Mateen ringede kort før skyderiet til alarmcentralen, hvor han ifølge politiet svor troskab til Islamisk Stat. Politiet fortæller nu, at Omar Mateen forholdt sig roligt under opkaldet. Rygter har indtil nu lydt på, at gerningsmanden samtidig grinede under samtalen, men det afviser politiet.

Artiklen fortsætter under billedet

Det lykkedes politiets forhandlere at få Omar Mateen til at løslade gidslerne. Kort efter skød og dræbte de ham (Foto: Myspace.com).
Det lykkedes politiets forhandlere at få Omar Mateen til at løslade gidslerne. Kort efter skød og dræbte de ham (Foto: Myspace.com).
 

Politiet tilkaldte efterfølgende forhandlere, der snakkede med Omar Mateen. De fortæller på pressemødet, at han havde få, men bestemte krav, der skulle opfyldes, før han ville give slip på de mange gidsler. Krav, som politiet efterkom.

Politiet vurderer dermed, at de forhindrede, at et stort antal af gidsler blev dræbt.

Stanley Almodovar III var en af de 50 ofre efter skyderiet i Orlando. Han blev bare 23 år gammel (Foto: Facebook). Terror Overblik: Her er massakrens første ofre

Efterforskningen har indtil videre vist, at Omar Mateen brugte to våben. Endnu et våben er fundet i hans bil, og efterforskere skal nu undersøge, om det også tilhørte ham.

48 af de 49 ofre er identificeret, og 26 af ofrenes familier er underrettet. Politiet arbejder nu intensivt for at finde familierne til resten af de dræbte.

- Alle er flyttet fra gerningsstedet, så nu vil vi gå i gang med en rekonstruktion for at finde ud af, hvad der skete under skyderiet. Efterforskningen fortsætter, og vi fokuserer på at få sandheden frem. Alle sten skal vendes. Vi følger sporene, hvor end de fører os hen, lød det fra en repræsentant under dagens pressemøde.

Islamisk Stat tog søndag aften skylden for massakren i Florida via den ekstremistiske gruppes eget nyhedsorgan Amaq, skrev nyhedsbureauet Reuters.

- Det bevæbnede angreb mod homonatklubben i Orlando i den amerikanske stat Florida, som efterlod over 100 døde og sårede, var udført af en kriger fra Islamisk Stat, skrev nyhedsbureauet ifølge Reuters.

Det er dog endnu ikke bekræftet af amerikansk politi.