Obama: Ingen beviser på at ekstremister styrede drab

USA's præsident tror, at massemorderen fra Orlando blev inspireret af ekstremisme på internettet.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Der er ikke nogen klare beviser på, at manden bag massedrabet i byen Orlando var styret af et større terrornetværk.

Det siger den amerikanske præsident, Barack Obama, under et pressemøde i Det Hvide Hus.

- På dette stadie ser vi ingen klare beviser på, at han blev styret, siger han.

Men Obama konstaterer, at Omar Mateen, der tidligt søndag dræbte 49 mennesker på en homo-natklub i Orlando i staten Florida, var blevet "inspireret af forskelligartede ekstremistiske informationer, der var spredt på internettet".

- Der ser ud som om, at han i sidste øjeblik annoncerede sin troskab over for Isil, men der er foreløbig ingen beviser på, at det rent faktisk styrede ham, siger Obama og bruger en anden betegnelse for Islamisk Stat (IS).

- Der er heller ikke nogen direkte beviser på, at han var en del af et større plot.

IS har ellers på en islamistisk radiostation taget skylden for massakren i Orlando. Her hed det, at drabene blev udført "af en af kalifatets soldater".

Det amerikanske forbundspoliti (FBI) føler sig sikker på, at Omar Mateen er blevet radikaliseret, og at det delvis skyldes oplysninger, han har tilegnet sig på internettet.

- Vil vil vende hver en sten, og vi vil arbejde dag og nat for at forstå vejen, der førte til den forfærdelige nat, siger FBI's leder, James Comey.

- Vi arbejder på at forstå, hvilken rolle modviljen over for homoseksuelle kan have spillet i at motivere dette angreb.

Comey siger, at myndighederne første gang blev opmærksom på Mateen i 2013, da han fremsatte vilde kommentarer, mens han arbejdede som vagt i en lokal retsbygning.

Først havde han råbt, at han var forbundet med det sunnimuslimske terrornetværk al-Qaeda, og siden at han var del af det shiamuslimske Hizbollah.

- Han sagde, han håbede på, at politiet ville storme hans lejlighed og angribe hans kone og børn, så han kunne blive martyr, fortæller Comey.

- Vi forsøgte, om vi kunne fastslå, at han var en mulig terrorist.

Derfor havde FBI's kontor i Miami to gange haft ham inde til samtale, og her forklarede han sine udbrud med, at de var fremsat i vrede, fordi nogle af hans kolleger på arbejdspladsen havde drillet ham med, at han var muslim.