Observatørgruppe: IS har henrettet 4000 på to år

Islamiske dommere og skarprettere har travlt i IS-kalifatet. Over 4000 mennesker meldes henrettet på to år

Mindre end to år efter udråbelsen af kalifatet Islamisk Stat (IS) har skarprettere i det selvudråbte kalifat i dele af Syrien og Irak henrettet over 4000 mennesker.

Dommerne i IS udsteder dødsdomme for blandt andet utroskab og for at være frafalden - altså hvis en muslim efter IS's opfattelse vender islam ryggen - men der er også henrettet homoseksuelle, kristne og andre.

Det er observatørgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder (SOHR), der har talt henrettelserne op, skriver netavisen The Independent.

Observatørgruppen siger, at der siden juni 2014, da kalifatet blev udråbt, jævnligt har været henrettelser. Det er sket via halshugninger, steninger, skydning og andre metoder.

Ifølge gruppen er der i de 22 måneder efter udråbelsen af kalifatet henrettet 4144 personer.

Blandt dem er kvinder og børn. Der er hundredvis af IS's egne folk. Der er soldater fra fjenden, herunder den syriske regeringshær, og fra oppositionsgrupper.

Ifølge den britiskbaserede observatørgruppe er noget af det, der også har kostet dødsdomme, spionage eller forsøg på at flygte fra IS-kontrollerede områder.

Korruption kan også koste livet, og det sammen kan det gøre, hvis man efter den militante, islamiske bevægelses opfattelse 'arbejder i henhold til love om menneskerettigheder i stedet for sharia', siger observatørgruppen ifølge The Independent.

Avisen har talt med en tidligere britisk student, der er flygtet fra IS. Han hedder Harry Sarfo og sidder lige nu i et tysk fængsel, hvor han afventer en retssag i forbindelse med terroranklager.

Han fortæller, at han flygtede efter at have set IS-brutalitet udfolde sig.

- Jeg var vidne til steninger, halshugning, skydning. Jeg så hænder bliver hugget af og mange andre ting, siger han.

- Jeg har set børnesoldater. 13-årige drenge med bombebælter og Kalasjnikov.