Paris-terroristerne gik fra fest-aber til jihadister: Alle kan blive radikaliseret

Ekspert i radikalisering fortæller, at alle er i farezonen, hvis de rigtige betingelser er til stede

(Privatfotos)
(Privatfotos)

Flere af de personer, der fredag 13. november udførte det blodige terrorangreb i Paris, var blevet radikaliseret for nylig.

Flere af dem var unge mennesker, der tidligere havde levet frisindet, inden de af forskellige årsager endte med våben i hånden og selvmordsbælter om livet.

Ifølge seniorforsker ved Forsvarets Forskningsinstiutt i Norge, Petter Nesser, kan alle blive radikaliseret, hvis de forkerte omstændigheder er til stede.

Han har netop skrevet en bog, der undersøger, hvordan europæiske terrorister bliver radikaliseret og finder sammen, inden de udfører angreb.

- Så godt som alle typer mennesker er involveret i disse terrorplaner, men der er en overvægt af personer, der er vokset op i socialt udsatte familier eller har oplevet sociale problemer, siger Petter Nesser til norske VG.

Ifølge den norske ekspert er det vigtigt, at man skelner mellem de ressourcestærke lederskikkelser og dem, der tiltrækkes af de ekstremistiske miljøer, fordi de er faldet uden for samfundet eller har dannet nye stærke bekendtskaber gennem det nye fællesskab.

Lederskikkelserne sætter de udsatte personer i forbindelse med grupperne i Mellemøsten og skaber derved en bro mellem de ekstremistiske miljøer i Europa og militante i for eksempel Syrien.

Fælles for flere af terroristerne i Paris var, at de kom fra belastede boligkvarterer i hårde forstæder til Paris eller Bruxelles.

- Der er et flertal af det, jeg kalder 'misfits' og 'drifters', siger Petter Nesser og forklarer, at denne type terrorister søger fællesskabet og de sociale bånd mere end det fanatiske miljø.

Nedenfor kan du se de terrorister, der blev rekrutteret og radikaliseret kort før blodbadet i Paris.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.