PET og politi har i al stilhed styrket terrorberedskab

Rigspolitiet og PET's analyser af angrebene på Utøya, Boston og Paris har dannet grundlag for regeringens plan

Politiets Efterretningstjeneste, PET, og Rigspolitiet har det seneste år i al stilhed foretaget omfattende ændringer i deres samarbejde om det danske terrorberedskab.

Det oplyser cheferne for PET og Rigspolitiets centrale politiområde til Jyllands-Posten.

- Der er tale om en gennemgribende forandring af vores samarbejde, som skal gøre os meget skarpere i selve situationen, når en hændelse rammer, siger PET-chef Jens Madsen til avisen.

Stor uenighed: Yahyas terror-kommentar deler vandene

Rigspolitiet og PET har gennemgået terrorangrebene på Utøya i Norge, Boston Marathon og Charlie Hebdo i Paris til at forbedre samarbejdet inden for forebyggelse, analyse og beredskabet i forbindelse med mulige terrorhandlinger i Danmark.

- Efter terrorangrebet i Norge for nogle år siden stillede vi os selv det indlysende spørgsmål: Hvor ville vi have været udfordret, hvis det skete hos os, siger Svend Larsen, lederen af Politiområdet i Rigspolitiet.

Det er blandt andet på baggrund af de to politiinstansers arbejde, at regeringen efter sidste weekends skudangreb i København kunne fremlægge 12-punktsplanen "Et stærkt værn mod terror".

Efter at have analyseret en række angreb i udlandet, stod det ifølge PET og Rigspolitiet klart, hvor vigtigt det er, at folk helt fremme i telefonsluserne er i stand til at forstå og fortolke anmeldelserne, der kommer ind.

Omar hyldet af sine venner i Jordan: En heltemodig martyr

- Vi vil ikke stå i en situation, hvor en indsats i forbindelse med terror er forsinket, fordi det var vikaren eller afløseren, der tog telefonen, siger Svend Larsen til Jyllands-Posten.

Efter angrebet på Charlie Hebdo-redaktionen i Paris i januar har politiet haft specialister i beredskab siddende på skift i vagter på 12 timer, og det har slidt på mandskabet.

Derfor vækker det glæde i polititoppen, at en styrkelse af døgnbemandingen er en del af regeringens forslag til at styrke kampen mod terror i Danmark.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby