Pind vil give sine belgiske kolleger arbejdsro

Et hastemøde blandt EU's justitsministre skal vise belgierne solidaritet og gøre status, siger Søren Pind

Søren Pind (POLFOTO)
Søren Pind (POLFOTO)
Følg Terror

Justitsminister Søren Pind (V) siger, at formålet med torsdagens ekstramøde blandt EU-landenes justitsministre først og fremmest er at vise solidaritet med det belgiske folk og høre en status fra de belgiske myndigheders side efter tirsdagens bombeangreb i Bruxelles.

- I de her dage er vi alle sammen meget stærkt berørt over det, der er foregået.

- Der vil være en kritik af myndighederne, som vi næsten altid ser det. Men nu skal vi lige give de belgiske myndigheder arbejdsro og samtidig også levne plads til, at vi mentalt kan følge med, siger Søren Pind ved ankomsten til mødet.

Efter terrorangreb: Belgiske ministre tilbyder tilbagetrædelse

Bruxelles-bombers lejlighed brugt af Paris-terrorister

Han forventer også at høre fra sine belgiske kolleger, om der er oplagte forbindelser fra deres foreløbige efterforskning til andre lande i Europa.

Men ministeren vil hverken bidrage til kritikken af belgiernes efterforskning eller garantere, at der ikke i Danmark kan være tilfælde som det i Belgien, der af Tyrkiet beskyldes for at have overhørt meget klare advarsler om en af de mænd, der menes at have deltaget i tirsdagens selvmordsangreb.

- Mit generelle indtryk af danske myndigheder er, at de er rigtig dygtige - men jeg kan jo desværre ikke udstede nogle garantier, siger Søren Pind.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan siger, at Belgien har ignoreret tyrkiske advarsler om Ibrahim el Bakraoui, som menes at have sprængt sig selv i luften i Bruxelles internationale lufthavn i tirsdags.

El Bakraoui, der var belgisk statsborger, blev udvist fra Tyrkiet i både juli og august sidste år.

En højtstående tyrkisk embedsmand siger til Reuters, at den første udvisning baserede sig på en mistanke om, at belgieren var en udenlandsk kriger. Han havde ikke foretaget sig noget kriminelt i Tyrkiet. Men Tyrkiet advarede både Belgien og Holland om ham.

De belgiske myndigheder har afvist, at de indtil for nylig har kendt el Bakraoui og hans bror, som menes at have udløst en selvmordsbombe i Bruxelles' metro, som andet end almindelige kriminelle.

Inden tirsdagens angreb i Bruxelles var belgisk politi dog begyndt at lede efter de to brødre, fordi det var blevet klart, at de havde forbindelse til Salah Abdeslam, der i fredags blev anholdt i Bruxelles for sin rolle i Paris-angrebet i november sidste år.

Bombemand fra Bruxelles blev udvist to gange af Tyrkiet

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+