Politiet overvåger Dans begravelse

Dan Uzan bliver begravet foran jødernes største mindesmærke: Den dansk-jødiske helts basketkammerater og nærmeste venner bærer kisten - og toppolitikere deltager i begravelsen

(Foto: Jakob Jørgensen)
(Foto: Jakob Jørgensen)

Se alle billederne fra Dan Uzans begravelse i galleriet herover

Familien til Dan Uzan går lige nu den tunge gang for at sige et sidste farvel til Dan Uzan - og det sker under bevogtning af Københavns Politi - heriblandt finskytter, som er placeret rundt omkring i området.

Ceremonien startede klokken 14, hvor en mand begyndte at synge på hebraisk.

Den 37-årige jøde var selv ubevæbnet, da en 22-årig mand på klos hold dræbte ham med skud i hovedet foran Den Jødiske Synagoge i København, hvor han selv som så mange gange før frivilligt stod vagt ved et arrangement. Dan blev terroristens andet offer, og politiet beskytter i dag Dans familie og venner.

- Københavns Politi er opmærksomme på begravelsen, og vi er selvfølgelig til stede. Jeg kan ikke sige, hvor mange vi er, men vi er nok, siger kommunikationschef i Københavns Politi, Mads Jensen, til Ekstra Bladet.

Her bliver Dan hyldet på sin gamle hjemmebane

Rabbineren var meget påvirket efter begravelsen

Ifølge Ekstra Bladets udsendte reporter er der allerede en time, før begravelsen starter, omkring 100 betjente på plads ved kirkegården og kapellet. Mange gæster er ankommet med blomster og tunge miner.

Der er som udgangspunkt plads til 100 mennesker i kapellet, men familien forventer mange flere, og derfor er der sat ekstra stole op langs siderne af bygningen. Nogle risikerer at skulle følge begravelsen udefra.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt og justitsminister Mette Frederiksen blandt gæsterne, ligesom Lars Løkke, Kristian Thulesen Dahl og Pia Kjærsgaard også har meldt deres ankomst.

Jøder: Vi fik ikke ekstra beskyttelse efter Hebdo-angreb

Den to meter høje cand.polit Dan Uzan var i mere end en forstand en fast klippe i sin menighed. Med sit liv afværgede han en mulig massakre indenfor i Den Jødiske Synagoge, hvor en konfirmationsfest for en ung pige med 80 gæster og heriblandt masser af børn var i gang.

Derfor foregår mindehøjtideligheden for den afholdte 'legeonkel' heller ikke helt som en almindelig jødisk begravelse.

For eksempel vil kapellet på Vestre Kirkegård i Københavns Sydhavn være pyntet med blomster, hvilket er usædvanligt indenfor jødisk begravelseesskik.

Formanden for Det Jødiske Samfund kalder det en historisk sørgedag.

Prominente talere
Desuden har en række højtstående medlemmer af Det Mosaiske Trossamfund på forhånd meldt deres ankomst til højtideligheden, som starter klokken 14.

Den nuværende rabbiner Jair Melchior, tidligere overrabbiner Bent Melchior og formanden for Det Jødiske Samfund Dan Rosenberg Asmussen er blandt talerne til ceremonien.

Bat Mitzvah blev angrebet: Vi gemte os i panikrum

Inde i kapellet ligger den afdøde i en enkel trækiste dækket af et sort klæde. Der er ingen stearinlys, for jødisk tradition foreskriver, at rummets eneste udsmykning er lysets spil gennem en række blyindfattede, farvede ruder.

Den helt enkle ceremoni skal understrege, at i sidste ende er der ingen skel mellem mennesker.

Den varer mellem 30 og 45 minutter, hvor familie og gæster synger hebraiske salmer, og der bliver holdt taler. Normalt holder kun rabbineren en tale til familien, men i dag er intet normalt, hvorfor både Bent Melchior og Dan Rosenberg Asmussen også tager ordet.

Vennerne bærer kisten
Asmussen tilbringer tiden op til begravelsen sammen med Dan Uzans efterladte. Det er derfor ikke muligt at få hans kommentarer til sikkerheden før dagens begravelse.

Det Jødiske Samfund anbefaler dog af hensyn til sikkerheden, at man ikke medbringer større tasker eller lignende til stedet.

- Af hensyn til familie og pårørende beder vi pressen om at blive uden for gravpladsen og kapellet, men man er velkommen til at følge begravelsen fra Vestre Kirkegårds Allé, oplyser Det Jødiske Samfund.

Jødisk leder: Jeg er overhovedet ikke utryg

Almindeligvis ved en jødisk begravelse bærer de tætte pårørende kisten ud af kapellet og placerer den på et rullebord til den videre transport til gravpladsen. I dag bliver det dog fire fra den ivrige sportsudøver Dan Uzans basketballhold fra Hørsholm 79ers og hans fire allernærmeste venner, som bærer kisten ud af kapellet og fører ham til hans sidste hvilested.

Begraves foran det vigtigste monument
Den dansk-jødiske helt bliver stedt til hvile foran jødernes allerstørste og fornemmeste mindesmærke i Danmark: Monumentet for de døde i Theresienstadt.

Når kisten er sænket i jorden kaster familien symbolsk jord på den, og herefter tager bliver hele kisten dækket af jord. Man må ikke kunne se den.

Jødiske samfund: Vi vil have mere sikkerhed

Til sidst fremsiger de tilstedeværende kaddishbønnen, som er en lovprisning af gud og de sørgendes bøn for de døde.

Familien Uzan har valgt ikke at holde nogen sammenkomst efter begravelsen. Efter jødisk tradition begynder en uges sørgeperiode efter begravelsen.

Spillede fuld for at komme tæt på synagoge

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri