Professor om terroristernes narko: Du kan gøre hvad som helst, når du er påvirket

Narkotikummet Captagon, som i stigende grad udbredes i Syrien og blandt syrienskrigere, har egenskaber, som 'ubestridigt' kan hjælpe terrorister med at nå deres mål

Et offer for terroren i Paris 13. november. Vidners beskrivelse af terroristerne kan tyde på, at de var påvirkede under massakren, hvor 130 mennesker blev dræbt. (Foto: AP)
Et offer for terroren i Paris 13. november. Vidners beskrivelse af terroristerne kan tyde på, at de var påvirkede under massakren, hvor 130 mennesker blev dræbt. (Foto: AP)

Ingen frygt, ingen træthed og ingen empati.

Det er blandt virkningerne af narkotikummet Captagon, som i stigende grad udbredes blandt krigere i det krigshærgede Syrien. Og virkninger kan af terrorister opfattes som 'ideelle' til at begå umenneskelige forbrydelser.

Her er terroristernes ukendte supernarko

Adskillige medier har siden terrorangrebet i Paris 13. november spekuleret over, om terroristerne, som dræbte 130 mennesker og sårede hundredevis, har været påvirket af narkotika under deres ugerning.

Paris-terroristerne havde tomme blikke, var blege, havde udtryksløse ansigter, og mindede om robotter eller zombier. Sådan har flere vidner beskrevet dem under angrebet.

Der er efter terrorangrebene fundet kanyler på de hotelværelser, hvor terrorister opholdt sig før angrebet, men franske myndigheder har ikke slået fast, at terroristerne var narkotikapåvirkede.

Kan have taget heroin
Ekstra Bladet har talt med en af verdens førende forskere i Captagon, franskmanden Jean-Pol Tassin, som er professor i neurobiologi og direktør for Det Nationale Franske Sundhedsinstitut og Medicinsk Forskning (INSERM).

Han mener, at Captagons egenskaber 'ubestridigt' kan hjælpe terrorister med at nå deres mål, og at narkotikummet effektivt kan bruges til at financiere Islamisk Stat.

- Er du under din forskning stødt på beviser, som antyder, at Captagon bruges af terrorister eller organisationer, som forbindes med terror?

- Nej. De eneste oplysninger, som jeg har, er det, som vidner har beskrevet omkring deres opførsel og effektivitet, siger Jean-Pol Tassin.

- Der har været en masse spekulationer i internationale medier om, hvorvidt terroristen i især Sousse i Tunesien 26. juni i år, og terroristerne i Paris 13. november var påvirket af Captagon. Hvor sandsynligt er det, at terroristerne var på Captagon?

- Jeg har læst, at der blev fundet narkotika i terroristen fra Sousse, og at han grinede, når han skød folk. En observation, der antyder, at personen har været narkopåvirket.

- Jeg tvivler på, at de har sprøjtet Captagon i blodet i Alfortville (område i Paris, red.), fordi virkningen er for kort og ville have aftaget, da de nåede til Bataclan. De har muligvis taget heroin dagen før for at være afslappet dagen efter. Men kanylerne kan også være blevet brugt til at fylde sprængstoffer i deres selvmordsbælter, og så kan det altså heller ikke udelukkes fuldstændigt, at det er efterforskere, som har efterladt kanylerne efter terrorangrebene, siger professoren.

- Men jeg er overrasket over, at myndighederne endnu ikke har udtalt sig om, hvor vidt terroristerne var narkopåvirkede endnu. Det tager kun få timer at finde ud af.

Jean-Pol Tassin. (PR-foto)
Jean-Pol Tassin. (PR-foto)
 

Racerløb, eksamen eller drab
I 1980'erne var Captagon udbredt blandt fodboldspillere. Den anerkendte tyske træner Peter Neururer har anklaget langt de fleste Schalke-spillere for at have taget midlet.

- Er den type Captagon, som vi ser i Syrien, den samme type, som vi så i sport i 1980'erne?

- Du kan gøre hvad som helst, når du er påvirket af Captagon. Om så det er eksamens-forberedelse, racerløb eller at dræbe folk.

Dopingsager der rystede fodbolden

- Islamisk Stat håndhæver sharialoven i Syrien, som forbyder brug af narkotika. Men vi ser stadig antydninger af, at terroristerne misbruger narkotika. Tror du, at de har et anderledes syn på narkotikamisbrug, når det kommer til terrorangreb?

- Nej. De må faktisk heller ikke drikke alkohol, og det gør de alligevel. Dem, som accepterer, at de skal dø, føler, at de er hævet over loven, uanset hvem de er, siger Jean-Pol Tassin til Ekstra Bladet.