Raqqa på randen af kollaps: Top-terrorister jages

Profilerede is-krigere som terrordømte Abdul Basit Abu-Lifa er under mistanke for at flygte fra det døende kalifat

En IS-bøddel bevæbnet med kniv og automatriffel efter indtagelsen af Tabqa luftbasen 27. august 2014. IS henrettede angiveligt 250 regeringssoldater i ørkenen efter slaget.
En IS-bøddel bevæbnet med kniv og automatriffel efter indtagelsen af Tabqa luftbasen 27. august 2014. IS henrettede angiveligt 250 regeringssoldater i ørkenen efter slaget.

Islamisk Stats selvudnævnte hovedstad Raqqa er på randen af at falde til den amerikansk-støttede kurdiske SDF-styrke. (Syrian Democratic Forces). Ifølge det britisk baserede Syriske Observatorium for Menneskerettigheder holder Islamisk Stat kun ti procent af deres tidligere hovedstad, og det får IS-soldater og udenlandske krigere til at forsøge at flygte fra det døende kalifat.

Derfor har myndigheder og efterretningstjenester over alt i verden fokus på, at de ikke slipper væk og siver tilbage til Vesten eller andre områder og dræber uskyldige eller spreder deres hadefulde ideologi. Særligt top-terroristerne bliver jaget, for deres rolle i det forbryderiske regime, og her har Danmark også en række personer, som har indtaget fremtrædende roller i det såkaldte kalifat. En del er meldt dræbt, mens andres skæbne endnu er uvis.

- Myndighederne herhjemme og i udlandet holder skarpt øje med, hvem der forsøger at slippe væk. USA, Storbritannien, Frankrig Europol og NATO har fokus på foreign fighters, og det inkluderer også de danske. De fremtrædende terrorister i bevægelsen er selvfølgelig særligt vigtige at holde øje med, fortæller terrorforsker Magnus Ranstorp fra Forsvarshøjskolen i Stockholm.

Rawand Taher er den højest placerede dansker hos islamisk stat og samtidig ham, som myndighederne er mest sikre på ikke er i live længere. I december 2015 bekræftede det amerikanske forsvarsministerium, at en af deres predator-droner havde dræbt dansk-kurderen i et missilangreb den 7. december 2015. Amerikanerne begrundede likvideringen med, at Rawand Taher var katalysator for eksterne operationer i islamisk stat. Siden er det kommet frem, at den ingeniørstuderende salafist fra Nørrebro var i kontakt med flere af terroristerne forud for angrebet i Paris den 13. november 2015, som kostede 130 mennesker livet. 

Rawand Dilsher Taher (tv.) med Basil Hassan(th) på Frederiksberg Gymnasium, 2006. Foto: Privat
Rawand Dilsher Taher (tv.) med Basil Hassan(th) på Frederiksberg Gymnasium, 2006. Foto: Privat
 

Basil Hassan blev for nyligt erklæret død af hans fætter, som stod frem i flere medier og fortalte historien. Basil Hassan var forud for sin død i følge kurdiske kilder i Syrien med til at planlægge Paris-angrebene den 13, november 2015, hvor 130 blev dræbt. Oplysningerne blev underbygget af, at USA i november sidste år satte den 29-årige dansk-libaneser på USA’s officielle terrorliste ’Specially designated global terrorists.’ Det amerikanske udenrigsministerium skrev på deres hjemmeside, at’Basil Hassan planlægger eksterne operationer for ISIL’(Islamisk Stat red.) Basil Hassan var herhjemme eftersøgt for at stå bag skud-attentatet mod islamkritikeren Lars Hedegaard. Tyrkiske myndigheder fangede ham, da han på et tidspunkt krydsede ind fra den syriske side af grænsen, men de frigav ham senere i en kontroversiel fangeudveksling med islamisk stat i oktober 2014.

Billede af Isaac Meyer(tidligere Abdul Basit Abu-Lifa red) fra byretten, da han fik sin dom for at have overfaldet digteren Yahya Hassan.
Billede af Isaac Meyer(tidligere Abdul Basit Abu-Lifa red) fra byretten, da han fik sin dom for at have overfaldet digteren Yahya Hassan.
 

Abdul Basit Abu-Lifa er en af de toneangivende danske IS-krigere, som myndigheder i Vesten og militærstyrker i Mellemøsten leder efter på krigsskuepladsen og i tidligere IS-områder. Abdul Basit Abu-Lifa er kendt herhjemme fra den såkaldte Glostrup-sag, hvor han blev dømt som medskyldig, efter politiet i Bosnien anholdt hans kammerater med 20 kilo sprængstof, et selvmordsbælte og en pistol. Abdul Basit Abu-Lifa fik syv års fængsel og blev løsladt i 2010. I 2013 blev han anholdt igen for at overfalde digteren Yahya Hassan på Hovedbanegården. Efter at have afsonet sin dom på fem måneder tog han til islamisk stat. Her har han blandt andet i følge Ekstra Bladets oplysninger stået for at tage tage i mod skandinaviske foreign fighters. Hentet dem i IS-modtagecentre i Tyrkiet og ført dem over grænsen via Akcale i Tyrkiet til Tel Abyad i Syrien. Abdul Basit Abu-Lifa tog på et tidspunkt navneforandring til det jødisk klingende Isac Meyer. Ekstra Bladet har været i kontakt med familiemedlemmer til Abdul Basit Abu-Lifa, men de ønskede ikke at medvirke til artiklen.

 

31-årig islamist er i øjeblikket fængslet 'in absentia' (uden fremmøde red.) i forbindelse med, at han har været med til at fragte droneudstyr fra Danmark til islamisk stat, hvor det angiveligt er brugt til at dræbe og overvåge kalifatets fjender. Den 31-årige islamist er tidligere dømt i en terror-sag og er nu efterlyst internationalt. I sagskomplekset blev en dansk-kurder varetægtsfængslet. Han har familiære forbindelser til flere danskere, der inden for de senere år har tilsluttet sig islamisk stat. Der er nedlagt navneforbud i sagen med den begrundelse, at anklagemyndigheden frygtede for den formodede is-sympatisørs sikkerhed i Tyrkiet.

Uvisheden hænger over en række navne på danske syrienkrigere, der er døde, forsvundne eller løjet omkomne, mens en række andre har forsøgt at flygte og er blevet fanget i deres forehavende. Ekstra Bladet kunne i august fortælle, at mindst fire danskere i øjeblikket bliver holdt fanget i Tyrkiet. To kurdere med dansk baggrund blev ligeledes i sommer opsnappet af den kurdiske YPG milits nord for Raqqa og er siden tilbageholdt i et af militsens fængsler i Syrien. et viser en af terrorforsker Magnus Ranstorps pointer i forhold til flygtende syrienkrigere.

- Det er svært at komme ud. Først skal de igennem fronten mod de kurdiske styrker. Lykkes det, så skal de igennem Tyrkiet eller lignende og så ind i Europa. Her har blandt andre Europol en liste med navngivne og eftersøgte IS-folk, fortæller han.

Europol-listen indeholder ikke navne på danskere, har Ekstra Bladet erfaret. Myndighederne bruger dog en del ressourcer på at spore overlevende krigere, da de kan udgøre en højpotent terrortrussel mod de vestlige samfund med deres kendskab til våben og den råhed, som krig giver kombattanterne. Det har man blandt andet set ved terrorangreb i Belgien og i Paris-angrebet den 13. november 2015.

Politiets Efterretningstjeneste(PET) er opmærksomme på problematikken og skriver:

PET er meget opmærksom på, at udviklingen i konflikten i Syrien og Irak, herunder det aktuelle militære pres på gruppen, der kalder sig Islamisk Stat (IS), kan betyde, at flere fremmedkrigere vender hjem. Center for Terroranalyse (CTA) vurderer i den seneste vurdering af terrortruslen mod Danmark fra februar i år, at mange af de danske fremmedkrigere har opholdt sig i Syrien/Irak i en længere periode, og kan være særligt radikaliserede og voldsparate og dermed udgøre en øget terrortrussel mod Danmark. PET har derfor skarpt fokus på, om danske fremmedkrigere forsøger at vende tilbage til Danmark – bl.a med henblik på retsforfølgelse. PET har et tæt samarbejde med andre landes sikkerheds- og efterretningstjenester om denne situation.

Det hører dog med til billedet, at det kan være meget vanskeligt at forlade et IS-kontrolleret område. Nogle fremmedkrigere kan desuden vælge at forlade IS for at tilslutte sig andre grupper i området, frem for at vende tilbage til Danmark.

1 af 2 
2 af 2 En IS-bøddel bevæbnet med kniv og automatriffel efter indtagelsen af Tabqa luftbasen 27. august 2014. IS henrettede angiveligt 250 regeringssoldater i ørkenen efter slaget.
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen