Annonce:
Annonce:

Rigspolitiet advarer: Del ikke New Zealand-video

Det danske rigspoliti advarer mod at dele videoen fra terrorangrebet mod moskéer

Et billede fra den grufulde video, der viser angrebet på den første af to moskéer. Politiet opfordrer til, at man ikke deler videoen. Foto: Reuters/Ritzau Scanpix
Et billede fra den grufulde video, der viser angrebet på den første af to moskéer. Politiet opfordrer til, at man ikke deler videoen. Foto: Reuters/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Terror

49 mennesker har indtil videre mistet livet som følge af et terrorangreb mod to moskéer i den newzealandske by Christchurch.

Her trængte en bevæbnet gerningsmand fredag klokken 13.40 lokal tid ind i moskéerne og skød mod tilfældige.

Angrebet på den første moské blev livestreamet på Facebook, og selvom det sociale medie fjernede den oprindelige video, florerer den stadig i stor stil på nettet.

Det får nu Rigspolitiet til at advare mod, at man deler den voldsomme video.

- Lad være med at dele videoen. Det er  utroligt krænkende for de efterladte og kan i visse tilfælde være strafbart at dele den form for materiale, siger Mikael Wern, der er politiinspektør ved Nationalt Efterforskningscenter i Rigspolitiet, i en pressemeddelelse.

Annonce:

- Samtidig er det en voldsom oplevelse både at se og modtage den slags videoer, og det kan få vidtrækkende konsekvenser for en selv, siger han.

Rigspolitiet henviser til, at en række personer er blevet sigtet for at dele en video, der viser en kvinde blive dræbt i Marokko. Her er de fleste sigtet for at dele noget, der vedrører andres private forhold, mens enkelte også er sigtet for at billige terrorisme. Altså kan det være strafbart at dele en sådan video, uanset hvad formålet er.

Delte manifest
Fire personer er blevet anholdt i New Zealand i forbindelse med terrorangrebet mod de to moskeer.

Heraf har det dog vist sig, at en af dem ikke har noget med hændelsen at gøre, og to andres rolle undersøges stadig. Den fjerde vurderes ikke desto mindre til at være hovedbagmanden, og han bliver lørdag fremstillet for en dommer og sigtet for drab.

Newzealandsk politi har ikke bekræftet identiteten på manden, ud over at der er tale om en 28-årig australsk statsborger.

Annonce:

Der er efter alt at dømme tale om den samme mand, som livestreamede de mange grufulde drab, og som desuden har lavet et 74 sider langt manifest, hvor han skriver om baggrunden for angrebet.

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, erklærede fredag morgen dansk tid, at der var tale om et terrorangreb, og at 'der var tale om et af de mørkeste øjeblikke i landets historie'.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Omkvædet klinger hult fra den socialdemokratiske regering

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: