Skræmmende detalje: World Trade-pilot boede i Cambrils

Terrorekspert har bemærket skræmmende deltalje i forbindelse med terroren i Cambrils. Selvmordspilot har boet i den spanske by

Terrorekspert påpeger, at selvmordspilot fra 11. september boede i Cambrils kort før angrebet. Foto/Collage:  AFP PHOTO/Seth McCallister og EFE/JAUME SELLART
Terrorekspert påpeger, at selvmordspilot fra 11. september boede i Cambrils kort før angrebet. Foto/Collage: AFP PHOTO/Seth McCallister og EFE/JAUME SELLART

Spansk politi og formentlig adskillige andre internationale efterretningstjenester arbejder i øjeblikket på højtryk for at finde hoved og hale i de tragiske begivenheder, som netop har ramt Spanien.

Det er alment kendt, at større terrornetværk opererer globalt og kommunikationen kan spores i mange vestlige lande. Og nu kort efter angrebene i Spanien har CNN's terrorekspert Paul Cruickshank pointeret en skræmmende detalje: Cambrils spillede en rolle i et af de mest opsigtsvækkende terrorangreb i nyere tid: 11. september, 2001.

Pilot boede i Cambrils
I The 9/11 Commission Report fremgår det, at en af de piloter, som fløj ind i World Trade Center, Mohamed Atta, boede i Cambrils, kort før de koordinerede angreb i USA.

Foto: 9/11 Commission Report
Foto: 9/11 Commission Report

- Atta ankom til Madrid 8. juli. Han boede på hotel og foretog tre opkald fra sit værelse, formentlig for at koordinere med Binalshibh. Dagen efter lejede Atta en bil og kørte til Reus for at hente Binalshibh. De to kørte så til den nærtliggende by Cambrils. Hoteloplysninger viser, at Atta lejede værelser i det samme område indtil 19. juli, hvor han afleverede sin lejede bil i Madrid og fløj tilbage til Fort Lauderdale, står der i rapporten.

Mohamed Atta, som også fungerede som taktisk leder for terrorholdet, styrede American Airlines Flight 11 ind i det nordlige tårn kort før klokken 09.00.

Boede med koordinator
En del af planlægningen af angrebet den 11. september foregik i Spanien. Og den anden mand, som omtales i rapporten er yemenitiske Ramzi Binalshibh, som var medkoordinator på angrebene.

Binalshibn er i øjeblikket fængslet i Guantanamo-fængslet, hvor han er sigtet for at spille en hovedrolle i angrebene 11. september.

Radikale Catalonien
Ifølge flere spanske medier er Catalonien det område i Spanien, hvor aktiviteten fra radikale islamister er størst. Siden 2012 har det spanske politiet foretaget 30 aktioner mod radikale islamister.

I alt er 62 personer blevet anholdt under disse politiaktioner, og det har været med til at holde antallet af terroraktioner i området nede, skriver den spanske avis La Vanguardia.

 Spaniens premierminister, Mariano Rajoy: - Vi vil besejre terroristerne

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Følg Ekstra Bladets livedækning her.