Sri Lanka: Bomber gengæld for Christchurch

Foreløbige efterforskning viser, at bomber var gengæld for angreb mod muslimer i Christchurch, siger minister

Flere hundrede er blevet dræbt i en række eksplosioner på Sri Lanka over påsken. Ekstra Bladets journalist Jonas Skov kommer her med en opdatering fra Sri Lanka. Producer: Lasse Mehrfeld Brøndal

Sri Lankas viceforsvarsminister siger, at efterforskning viser, at angreb var "gengæld" for angreb i Christchurch. 

- Den foreløbige efterforskning af bombeanslagene viser, at det, der skete i Sri Lanka søndag, var gengæld for angreb mod muslimer i Christchurch, siger viceforsvarsminister Ruwan Wijewardene, som tirsdag orienterede parlamentet i Colombo om efterforskningen.

En mand åbnede ild mod bedende muslimer i to moskéer i Christchurch i New Zealand den 15. marts. 50 mennesker blev skudt og dræbt, inden politiet fik overmandet den mistænkte gerningsmand - en 28-årig australier med yderliggående synspunkter.

Sri Lankas viceforsvarsminister siger samtidig, at to lokale islamistiske organisationer - deriblandt National Thawheed Jama'ut (NTJ) - står bag bombeangrebene. 

Wijewardene siger, at gruppen stod bag angrebet, og at denne gruppe er tilknyttet en forholdsvist ukendt radikal islamistisk gruppe i Indien - Jamaat-ul-Mujahideen India (NTJ).

- Gruppen National Thawheed Jama'ut havde nære forbindelser til JMI. Det er nu kommet frem, siger ministeren.

Der foreligger meget få oplysninger om JMI, som skal være blevet dannet sidste år, og som har forbindelser til en gruppe med samme navn i Bangladesh.

Ministeren siger, at Sri Lanka får international støtte i efterforskningen af angrebene. 

De to moskéer, der blev ramt i Christchurch, var Linwood-moskéen og al-Noor-moskéen.

Det formodes, at den mistænkte geringsmand var alene om udåden. 

Han er sigtet for drab på 50 personer og forsøg på drab på 39 personer.

I Sri Lanka er omkring 9,7 procent af landets 22 millioner indbyggere muslimer.

70 procent er buddhister, mens 12,6 procent er hinduister og 7,6 procent er kristne. Det viser tal fra statslig opgørelse fra 2012.

Følg al den seneste udvikling om bombe-angrebet i Sri Lanka her:

LIVE