Sri Lankas præsident varsler fyringer efter terrorangreb

Sri Lankas præsident vil fyre forsvarstop, fordi han aldrig modtog efterretninger om islamisters bombeplaner

Sri Lanka terror: Oprydning af glasskår, lys tændt og bøn, soldater marcherer i gaderne. Video: Anthon unger

Sri Lankas præsident, Maithripala Sirisena, siger, at advarsler om et forestående islamistisk angreb i påsken aldrig nåede ham.

Han varsler tirsdag først på aftenen dansk tid udskiftninger i toppen af landets forsvar inden for det næste døgn.

Se også: Efter blodbad: Militæret får enorm magt

Tirsdag er dødstallet efter angrebene på hoteller og kirker opjusteret til 321. Blandt de døde er tre danske børn.

- Jeg vil fuldstændig omstrukturere politiet og sikkerhedsstyrkerne i de kommende uger. Jeg forventer at udskifte lederne af forsvarsmyndighederne inden for de næste 24 timer, siger Sirisena i en tale på tv.

Det sker på baggrund af oplysninger fra blandt andet nyhedsbureauet Reuters.

Foto: REUTERS/Dinuka Liyanawatte 112 - 23. apr. 2019 - kl. 09:45 Advaret om bombe-angreb: Her er dokumentet

Fik tip fra Indien
Her siger lokale efterretningsfolk, at de få timer før bombeangrebene på kirker og hoteller påskesøndag fik tip fra Indien om, hvad der ville ske.

Reuters citerer tre kilder i Sri Lanka med direkte kendskab til sagen.

- De sikkerhedsofficerer, som modtog efterretningsrapporten fra en udenlandsk nation, delte den ikke med mig. Passende handlinger ville ellers være taget, siger præsidenten.

- Jeg har besluttet at gribe hårdt fat over for disse officerer.

Islamisk Stat tager skylden
Tre kirker og fire hoteller blev ramt søndag morgen af selvmordsbomber. Det har sendt chokbølger gennem øsamfundet, der har oplevet relativ fred, siden borgerkrigen i landet sluttede for ti år siden.

Islamisk Stat har taget skylden for angrebet påskesøndag.

Indiske efterretningsofficerer kontaktede to timer før angrebene srilankanske kolleger og advarede dem om, at der var specifikke trusler mod kirker i landet.

Det siger en kilde i Sri Lankas forsvar.

En anden srilankansk forsvarskilde oplyser, at advarslen kom 'timer' før det første angreb.

Endnu en srilankansk kilde fortæller, at en advarsel blev sendt fra Indien allerede lørdag aften.

En regeringskilde i Indien siger til Reuters, at en lignende besked blev afleveret til efterretningsfolk fra Sri Lanka 4. og 20. april.

Premierminister Ranil Wickremesinghe sagde tidligere tirsdag på et pressemøde, at det er 'muligt', at bomberne påskesøndag kan være hævn for en massakre i New Zealand i sidste måned, hvor en hvid nationalist dræbte 50 muslimer.

Men kommentatorer og eksperter er skeptiske. De siger, at angrebene i Sri Lanka var så koordinerede og så dødelige, at det har krævet lang tids forberedelse.

Kronprinsparret var blandt gæsterne til Anne og Anders Holch Povlsens hemmelige bryllup i juni. Foto: Ekstra Bladet Kendte Kronprinsen støtter Bestseller-familien: Så tætte er de

Hotel Shangri-La i Colombo hvor tragedien ramte den danske familie. Foto: Anthon Unger Tæt på ’Bed for mig, bed for mig’

Foto Sorg og chok i Sri Lanka

 

Mere end 500 personer er såret efter de selvmordsbomber, som dræbte 321 personer søndag. Foto: ANTHON UNGER 112 - 23. apr. 2019 - kl. 15:49 Medie: Sri Lanka blev advaret få timer før angrebene

Anders Holch Povlsen og hans kone, Anne, har på tragisk vis mistet tre af deres fire børn i terrorangrebet i Sri Lanka påskesøndag. Foto: PR/Bestseller 112 - 23. apr. 2019 - kl. 14:37 Medie: Bombebrødre dræbte Bestseller-børn