Statsadvokat: Lovligt at skrive ’Je SUIS Omar’ på facebook

En 27-årig århusiansk mand slipper for straf efter at have udvist sympati for Omar Abdel El-Hussein på facebook

Denne facebook-opdatering fik mere opmærksomhed, end afsenderen havde regnet med. (Foto: Facebook)
Denne facebook-opdatering fik mere opmærksomhed, end afsenderen havde regnet med. (Foto: Facebook)

Det var ikke kriminelt, at en 27-årig mand på facebook udviste støtte til Omar Abdel El-Hussein, der stod bag den blodige valentinsdag i København den 14. februar. Det har Statsadvokaten netop afgjort, skriver anklagemyndigheden i en pressemeddelelse torsdag morgen.

- Jeg har i min afgørelse lagt særlig vægt på, at den 27-årige har forklaret, at opslaget på facebook på ingen måde var ment som en støtte til den formodede gerningsmand. Tværtimod har den 27-årige taget afstand fra terroren i København.

Juraprofessor: Terroristen Omar skulle have været mentalundersøgt

- Samtidig fremtræder den opslåede tekst og den konkrete ordlyd ikke i sig selv klokkeklart som en billigelse af terroren. Der er samlet ikke bevis på, at han bestemt havde indset, at ytringen fremtræder som en billigelse. Derfor bliver der ingen straffesag, siger statsadvokat Jan Reckendorff.

Den 27-årige mand havde skrevet et indlæg på det sociale medie facebook to dage efter hændelsen i København med navnet ’Je SUIS Omar’, hvor han sendte sine tanker til Omar Abdel El-Hussein, samt et billede.

- JE SUIS Omar. Hvil i fred til vores kære bror Omar Abdel El-Hussein. Allah yerhamak. Vi er alle Omar, stod der under billedet. Det er dog ikke ulovligt ifølge statsadvokaten.

Kan Ahmad blive den næste Omar

- Hensigten med ytringen på facebook var at tilkendegive, at den formodede gerningsmand skulle have lov at hvile i fred. I det hele taget virker det som om, at den 27-årige ikke rigtig har været klar over, hvad han satte i gang med sit skriveri på facebook. Og jeg har i min afgørelse da også lagt en vis vægt på, at han valgte at slette opslaget, da han fandt ud af, at det havde skabt røre, siger statsadvokat Jan Reckendorff.

Omar Abdel Hamid El-Hussein, der menes at stå bag skyderierne, døde tidligt søndag 15. februar efter en skudveksling med politiet ud for Svanevej 1 ved Nørrebro Station i København.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter