Annonce:
Annonce:

Stor mystik om fange i Vestre Fængsel: Politiker må ikke se ham

Folketingspolitiker Lars Aslan har i månedsvis forsøgt at møde en fængslet tyrker i Vestre Fængsel, fordi han frygter, at Danmark vil udvise ham til tortur i sit hjemland

Annonce:
Følg Terror

Benægtelse, bortforklaringer og  en fodslæbende langsom sagsbehandling.

Folketingspolitikeren Lars Aslan Rasmussen(S) har gennem to måneder forsøgt at møde den tyrkiske fange Musa Dogan, der sidder varetægtsfængslet i Vestre Fængsel i København.

Tyrkiet kræver ham udleveret til afsoning af en livstidsdom, for Musa Dogan er ifølge sin danske advokat dømt for at tilhøre den kommunistiske bevægelse TIKKO, som tyrkerne anser for en terrorbevægelse.

Den 44-årige fange har afsonet ti år af sin dom, men han fik lov til at pause sin afsoning i et halvt år, da han havde været udsat for så hård tortur, at han blev nødt til at få behandling. Her flygtede han til Sverige, som nægtede at udlevere ham til Tyrkiet af frygt for fortsat tortur. 19. december 2016 rejste han gennem Danmark, og her blev han anholdt og har siden siddet fængslet.

Annonce:

- Jeg har gennem tiden haft lettere ved at besøge politiske fanger i Tyrkiet end at få adgang til Musa Dogan her i Danmark. Han har ikke brev- og besøgskontrol, alligevel kunne jeg som folketingspolitiker fra retsudvalget ikke få at vide, hvor han sad fængslet, ligesom jeg i månedsvis har forsøgt at få lov til at høre hans version af sagen, siger Lars Aslan Rasmussen, der selv har tyrkiske rødder.

Pres på Danmark

Ekstra Bladet har også forsøgt at få besøgstilladelse til den tidligere torturerede livstidsfange siden den 3. april i år. Normalt tager det ganske kort tid at få adgang til fængslede uden besøgskontrol, og det har fået spekulationerne til at svirre, om Tyrkiet forsøger at lægge pres på Danmark for at få fangen udleveret til gengæld for den håndfuld danskere, der er tilbageholdt i Tyrkiet under mistanke om at kæmpe for islamisk stat. 

Annonce:

- Jeg kan frygte, at Tyrkiet lægger et politisk pres på Danmark for at udlevere ham. Men vi må ikke indgå den slags studehandler, og det håber jeg heller ikke sker. Det er bare tankevækkende, at en folkevalgt politiker ikke kan få at vide, hvor han sidder og gentagne gange bliver holdt hen og nægtet adgang, når nu Musa Dogan selv gerne vil mødes med mig, fortæller Lars Aslan.

Vestegns-familie kæmper for Islamisk Stat

Musa Dogans danske advokat Erbil Kaya har som den eneste adgang til fangen, og han undrer sig også over forløbet. Da der foreligger lægejournaler og en rapport fra Amnesty International, der dokumenterer torturen, så burde det være en formssag at afvise udleveringen til det tyrkiske fængselssystem, som i årevis har været berygtet for tæsk og tortur bag tremmerne.

Annonce:

- Danmark er jo forpligtet i følge international ret til ikke at udlevere til tortur. Den svenske højesteret er kommet frem til, at Musa Dogan ikke skal udleveres, så det undrer mig, at Danmark er så længe om at træffe en afgørelse. Både han og jeg bliver jo så yderligere bekymrede, når han bliver afskærmet og ikke må få besøg. I øjeblikket afsoner han jo i virkeligheden den livstidsdom, som han har fået i Tyrkiet, siger advokaten.

Danske politikere holder sig fra Tyrkiet efter stikker-trusler

Ekstra Bladet har flere gange forsøgt at få en kommentar fra kriminalforsorgen, men de er ikke vendt tilbage.

*

Kæmpende kommunister

TIKKO er den væbnede fløj af det marxistisk leninistiske tyrkiske kommunistparti. TIKKO har været involveret i flere væbnede aktioner gennem årene, ligesom flere af deres medlemmer angiveligt er døde under tortur i tyrkiske fængsler. Krigere fra TIKKO kæmpede i følge flere webkilder side om side med kurdiske guerillaer mod islamisk stat i kampen om den syriske by Kobane.

*

Bøjer sig ikke for pres

Hos Rigsadvokaten fortæller statsadvokat Karin Degnboel Thostrup, at man ikke ligger under for tyrkisk pres.

Annonce:

- Jeg kan bekræfte, at vi er i gang med en grundig gennemgang af en tyrkisk udleveringsanmodning. Ligesom i enhver anden udleveringssag vil vores afgørelse alene afhænge af, om betingelserne i den danske udleveringslovgivning er opfyldt, siger statsadvokat Karin Degnboel Thostrup fra Rigsadvokaten.

*

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: