Svensk piges navn stod på terror-våben

Navnet på svensk pige, der døde i terrorangreb i Stockholm, var skrevet på et af den terrormistænktes våben, som han brugte ved angrebet i Christchurch

Den 11-årige pige Ebba Akerlunds død skulle hævnes ifølge manifestet.
Foto: EBBAS MINNESFOND
Den 11-årige pige Ebba Akerlunds død skulle hævnes ifølge manifestet. Foto: EBBAS MINNESFOND

Da en terrorist fredag gik ind i to moskéer i Christchurch i New Zealand og slog op mod 49 mennesker ihjel, brugte han flere våben.

Under angrebet streamede han live til Facebook, og i videoen, som Ekstra Bladet har set, stod navnet på den svenske pige Ebba Åkerlund skrevet henover en sort riffel med hvid skrift.

Dødstal stiger efter terror mod moskéer i New Zealand

Ebba Åkerlund døde i terrorangrebet i Stockholm i 2017, hvor en usbekisk mand kørte ind i en menneskemængde på handelsgaden Dronninggaten.

I et længere manifest, der blev offentliggjort kort inden terrorangrebet, bliver Ebba Åkerlunds dødsfald angivet som hovedårsagen til terrorangrebet. Her skriver den mistænkte terrorist, der af australske og newzealandske medier er identificeret som Brenton Tarrant, at terrorangrebet var 'hævn for Ebba'.

Den svenske piges forældre har reageret meget voldsomt på, at deres datters navn er blevet nævnt i forbindelse med angrebet.

- Det er dybt tragisk, at Ebbas navn misbruges i politisk propaganda, skriver Ebbas mor til Aftonbladet.

Advarer mod video: Sendte 17 minutter live fra massakre

Også Ebbas far har kommenteret angrebet i New Zealand.

- Jeg fik koldsved, da jeg så, at han havde en riffel med min datters navn på. Hvordan i helvede skal vi nogensinde få fred, siger faderen til Aftonbladet.

Han så billedet af våbnet på svensk tv om morgenen.

Et billede fra videoen, hvor manden tager våben i sit bagagerum. Foto: Reuters/Ritzau Scanpix
Et billede fra videoen, hvor manden tager våben i sit bagagerum. Foto: Reuters/Ritzau Scanpix
 

Et vendepunkt
Angrebet i New Zealand bliver betegnet som et vendepunkt af Paul Buchanan, der er direktør i  den sikkerhedspolitiske tænketank 36th-parallel.

- Vi er nu blevet smittet af en konfronterende virus, som er blevet set alt for ofte i USA og Europa, siger Paul Buchanan til nzherald.

Premierminister: En af de mørkeste dage i vores lands historie

Ifølge ham har de newzealandske myndigheder haft et ensporet fokus på islamisk ekstremisme på grund af begrænsede midler.

- Siden 9/11 har fokus været på islamisk ekstremisme, men højreekstremister har været meget synlige i de seneste år i New Zealand og har gennemført flere angreb på minoritetssamfund, siger Paul Buchanan.

Han beskriver manifestet som 'taget lige ud af en hvid racists drejebog'.

Mange blomster ved Masjid-moskéen, hvor et af angrebene fandt sted. Foto: Marty Melville/AFP/Ritzau Scanpix
Mange blomster ved Masjid-moskéen, hvor et af angrebene fandt sted. Foto: Marty Melville/AFP/Ritzau Scanpix
 

Manifestet er ifølge skriveprogrammets data oprettet af australieren Brenton Tarrant, som meldes anholdt i forbindelse med angrebet. Det blev sidst redigeret dagen inden terrorangrebet.

I manifestet beskriver Brenton Tarrant sig selv som en almindelig 28-årig mand født i Australien. Han har ingen uddannelse og arbejdede deltid på en kebab-restaurant. Han skriver, at han har planlagt angrebet i Christchurch i tre måneder og valgte stedet, fordi en kirke var blevet lavet om til en moské.

Han kalder sig selv en fascist og skriver, at Kina er den stat, han politisk sympatiserer mest med. Desuden sympatiserer han med Anders Breivik, som han ifølge manifestet er 'blevet velsignet af'.

Han skriver, at han håber at overleve angrebet, og at han vil nægte sig skyldig i en retssag.

Flaget er på halv på det newzealandske parlament. Foto: Marty Melville/AFP/Ritzau Scanpix
Flaget er på halv på det newzealandske parlament. Foto: Marty Melville/AFP/Ritzau Scanpix
 

Voldsomt angreb
Efter fredagens angreb er i alt fire personer i politiets varetægt. Politiet har siden sagt, at én af dem ikke har relationer til angrebet, mens to andres rolle i sagen stadig undersøges. De skal foreløbig ikke stilles for en dommer, i modsætning til den anholdte australske statsborger, som sandsynligvis er identisk med Brenton Tarrant.

Politiet vil stadig ikke udelukke, at der er flere gerningsmænd, om end de ikke leder efter specifikke personer.

Foto: Tessa Burrows/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Tessa Burrows/AFP/Ritzau Scanpix
 

Angrebet startede omkring klokken 13.40 lokal tid, da den bevæbnede mand gik ind i al-Noor-moskéen i det vestlige Christchurch, mens han livestreamede angrebet.

Dansk politi opfordrer på det kraftigste til, at man ikke deler videoer fra hændelsen.

Rigspolitiet advarer: Del ikke New Zealand-video