Tæt på syrienskrigere: Danskerne skal være bange

- På et eller andet tidspunkt er jeg bange for, at det sker. Sådan lyder det fra terrorekspert Deniz Serinci, der har oplevet syrienskrigere helt tæt på. Hør interviewet her

Se med her

Danmark er ifølge The Economist den andenstørste leverandør af syrienskrigere målt efter landets befolkningstal.

Det kan virke skræmmende for mange.

Specielt når det kommer i kølvandet af politiaktionen torsdag, som resulterede i fire anholdelser af mistænkte syrienskrigere.

De fire anholdte har angiveligt været i Syrien for at lade sig hverve af terrororganisationen Islamisk Stat.

Danskerne skal være bange
Deniz Serinci er forfatteren bag bogen 'Terrorens Kalifat'. Han har oplevet syrienskrigere helt tæt på ved grænsen mellem Tyrkiet og Syrien, og han skal inden for de næste tre uger til Irak for at nærstudere danske IS-medlemmer.

Ifølge ham er der god grund til at være bange.

- Jeg vil mene, at danskerne skal være bange for et terrorangreb i Danmark. Angrebene i Paris og Bruxelles blev begået af tidligere syrienskrigere, og eftersom at vi i Danmark har mange syrienskrigere, så er risikoen der, fortæller han.

Deniz Serinci fortæller desuden, at han ikke ville finde det overraskende, hvis IS snart forsøgte sig med et angreb i Danmark.

- De har brug for sejre for at holde moralen høj i disse tider, hvor kalifatet går tilbage i Mellemøsten, nævner Serinci som en af grundene.

Samfund Ekspert: Ikke overraskende hvis IS angriber Danmark

Derfor tager danskere til Syrien
Ifølge terrorekspert Deniz Serinci, så er der en sammenhæng mellem banderelationer og syrienskrigere.

- Det at sympatisere og lade sig hverve til IS er et alternativ til stoffer, kriminalitet eller gadevold. De unge drenge får strenge leveregler, der giver dem en følelse af kontrol over deres eget liv, siger han, og nævner også El-Bakraoui-brødrene fra Bruxelles som eksempel på samme.

Han fortæller dog også, at der er mange danske syrienskrigere, som ikke har en kriminel baggrund. Men tager til Syrien af ideologiske grunde.

Se det fulde interview her

(Foto: Jakob Jørgensen) Krimi Efter politiaktion: De rejste alle til Syrien

Forbud mod Syrien er en dårlig ide
Justistminister Søren Pind er kommet med et forslag om at lave et forbud om indrejse til Syrien. Et forslag som har fået stor opbakning i regeringen, men som Deniz Serinci ikke støtter.

Han kan ikke se, hvordan et forbud skal kunne forhindre danske IS-sympatisører i at rejse til Syrien.

- Der flyver jo ikke et direkte fly til Syrien fra Danmark. De fleste rejser til Tyrkiet og flyver videre derfor. Så hvordan skal man kunne stoppe folk, der rejser til Tyrkiet? Det er meget komplekst.

Deniz Serinci har oplevet syrienskrigere helt tæt på. Hør interviewet med ham i indslaget foroven