Taliban-medlem afviser USA: Topboss er stadig i live

Mullah Mansour er ikke blevet dræbt, påstår fremtrædende Taliban-medlem i samtale med nyhedsbureau.

(Foto: Privat)
(Foto: Privat)

Et fremtrædende medlem af Taliban afviser, at det er lykkedes USA at få ram på bevægelsens øverste leder, Mullah Mansour.

Lørdag oplyste det amerikanske forsvarsministerium, at Mansour "sandsynligvis" var blevet dræbt i et droneangreb i et fjerntliggende område af Pakistan langs grænsen til Afghanistan.

Men det benægter en Taliban-kommandør tæt på Mansour over for Reuters. På betingelse af anonymitet siger han:

- Vi hørte om de her grundløse meldinger, men det er ikke første gang. Ønsker bare at dele min egen information med jer, om at Mullah Mansour ikke er blevet dræbt.

I december var der meldinger om, at Mansour efter sigende skulle være blevet såret og muligvis dræbt under en skudveksling i en anden Taliban-leders hus i Quetta i Pakistan.

Ifølge en amerikansk embedsmand, der taler på betingelse af anonymitet, var lørdagens angreb på forhånd blevet godkendt af præsident Barack Obama.

- Mansour var målet og han blev sandsynligvis dræbt, sagde embedsmanden.

Mullah Akhtar Mansour (Privatfoto). Krimi Pentagon: Taliban-leder sandsynligvis dræbt

Viser det sig at være tilfældet, kan det forværre forholdet mellem Pakistan og USA.

Bruce Riedel fra tænketanken Brookings Institution beskriver ifølge Reuters den amerikanske militæraktion i Pakistan som et hidtil uset skridt og advarer om, det kan få negative konsekvenser for de to landes relationer.

Samme holdning har Husain Haqqan, der tidligere har været Pakistans ambassadør i USA.

Men episoden er ifølge ham også et vink med en vognstang til Pakistans magtfulde efterretningstjeneste, ISI, der af USA beskyldes for at se gennem fingre med, at højtstående Taliban-medlemmer opholder sig i landet.

- Det sender et signal til ISI om, at USA er ved at miste tålmodigheden med Pakistans løfter om at formidle samtaler (om fred, red.) med Taliban og langt om længe er indstillet på at ramme de afghanske Taliban-ledere i Pakistan, siger Husain Haqqan.

USA informerede lørdag Pakistan og Afghanistan om lørdagens droneangreb.

Det oplyser en højtstående embedsmænd i Det Hvide Hus i Washington ifølge AFP.

- Både pakistanerne og afghanerne fik besked kort efter angrebet, siger den anonyme kilde.