Terror-ekspert: De er duksedrengene i Al-Qaeda-klassen

Al-Qaeda i Yemen har en central placering i terrornetværkets hierarki, forklarer en norsk ekspert

Al Qaeda i Yemen hævder at stå bag terrorangrebet mod Charlie Hebdo.

Al-Qaeda i Yemen tager nu i en video ansvar for terrorangrebet mod satiremagasinet Charlie Hebdo.

Ifølge en terrorekspert er det meget sandsynligt, at det budskab er rigtigt.

- De har aldrig taget ansvar for noget, som de ikke har gjort, så kort vurderingen fra den norske terrorforsker Stig Jarle Hansen, da Ekstra Bladet fanger ham på en telefon.

Handlede på ordrer fra toppen
- Det er udført med en præcision og professionalisme, der peger på, at centrale aktører i Al-Qaeda har været ind over planlægningen. Det er dog mere usikkert, hvor tæt forbindelsen mellem de to brødre og Al-Qaeda i Yemen har været. De kan have været mere i kontakt med terrorcellen i Frankrig end den egentlige Al-Qaeda-top i Yemen, tilføjer han.

Den norske ekspert har i sin forskning lavet feltarbejde i Yemen og har et stort kendskab til den lokale afdeling af Al Qaeda.

I videoen siger en ledende figur i Al-Qaeda i Yemen, Nasr al-Ansi, at de handlede på direkte ordrer fra øverste top i Al-Qaeda - bin Ladens efterfølger, Ayman al-Zawahiri.

Ayman al-Zawahiri.
Ayman al-Zawahiri.
 

Terror Al-Qaeda i Yemen tager i en video skylden for terrorangreb

Det er ikke en information som terrorforskeren kan af- eller bekræfte, som værende sandsynlig, men han fortæller dog, at Al-Qaeda i Yemen er højt oppe i det samlede Al-Qaeda-hierarki.

- De er duksedrengene i Al-Qaeda-klasssen i denne region, siger eksperten.

Det hænger sammen tre ting forklarer eksperten.

  • De har haft en stor succesrate med deres angreb
     
  • De udgiver det engelsksprogede magasin Inspire, der bliver set som en manual for terrorister.
     
  • Lederen af Al-Qaeda i Yemen Al-Wuhayshi var Osama bin Ladens private sekretær, før lederen blev dræbt af Navy SEALS i 2011.

Al-Wuhayshi, er nu nummer to efter Ayman al-Zawahiri.
Al-Wuhayshi, er nu nummer to efter Ayman al-Zawahiri.
 

Vi må ikke glemme
Said Kouachi, som er en af brødrene bag terroren i Paris, var ifølge flere internationale medier i Yemen så sent som i 2011, hvor han menes at have fået våbentræning.

- Angrebet mod Paris kan have været planlagt allerede i 2011, siger Stig Jarle Hansen.

Sortklædte ekstremister marcherer i januar gennem Raqqa, hovedsædet for Islamisk Stat. I baggrunden angrebet på World Trade Center i 2001. (Foto: AP) Terror Europol: Terrortruslen har ikke været større siden 9/11

Eksperten mener, at det internationale sikkerhedsberedskab kan have overset noget, fordi fokus i den seneste tid har været på terrorgruppen Islamisk Stat.

- Vi må ikke glemme, at der er andre organisationer derude, som vil skade vesten og herunder også Danmark, siger eksperten.