Terror-våben kan stamme fra brutalt hjemmerøveri

Omar El-Husseins militærriffel stammer formentlig fra røveri mod hjemmeværnsmand i Ringsted. Fire blev dømt, men våbnet aldrig fundet

Gerningsmandens M/95. (Foto: Gisle Oddstad, VG)
Gerningsmandens M/95. (Foto: Gisle Oddstad, VG)

Det våben, som den 22-årige terrorist Omar El-Hussein brugte under angrebet mod Krudttønden på Østerbro, stammer efter alt at dømme fra et hjemmerøveri begået af tre unge mænd i Ringsted i januar 2013.

Her blev en hjemmeværnsmand på brutal vis overfaldet i en kælder, hvor geværet – en M/95 – hang i et våbenskab. Det fremgår af dommen i sagen, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

Manden gik ned i kælderen en sen aften i januar, efter han havde hørt lyde derfra. Ved sit kælderrum så han tre mænd, som var i færd med at bryde ind i våbenskabet.

Krimi Tæt på Omar: Drak, røg hash - og svor troskab til Islamisk Stat

Truet med kniv
De tre mænd kastede sig over hjemmeværnsmanden og pressede ham op mod væggen, mens en af dem holdt ’en knivlignende genstand’ mod ham og sagde ’skal du have kniven’. De truede endvidere med at slå ham ihjel, hvis han kontaktede politiet.

De fratog manden nøglerne til våbenskabet, som han havde i sit nøglebundt, og stak efterfølgende af hans M/95-riffel, som han havde adgang til i kraft af sit job i hjemmeværnet. Ifølge domsudskriften er geværet ikke fundet.

To dage senere kom gerningsmændene igen. Denne gang forsøgte de med spark og råb at tvinge sig adgang til offerets lejlighed – formentlig som straf for, at han havde tilkaldt politiet. De kom dog aldrig ind i selve lejligheden – og kort efter blev tre unge mænd anholdt i nærheden.

Weekendens terrorist Omar Abdel Hamid El-Hussein var iført skudsikker vest og klar til kamp, men 38 skud fra politiets automatvåben overlevede han ikke. (Foto: Kenneth Meyer) Krimi Så farlig er den enlige terrorist

To års fængsel
I retten forklarede manden, at han frygtede for sit liv både under og efter angrebet.

Politiet meldte allerede onsdag ud, at våbnet stammede fra et hjemmerøveri begået ’i starten af 2013’, men har overfor Ekstra Bladet afvist at be- eller afkræfte, at der er tale om røveriet i Ringsted. Det har dog ikke været muligt at finde beretninger om andre tilsvarende røverier i starten af 2013.

De fire mænd fik deres dom i oktober samme år. Tre af dem blev idømt to års fængsel, mens den fjerde, som ikke havde deltaget i selve røveriet, men til gengæld kendte offeret og blev taget af politiet med hans mobil på sig – fik et år og ni måneder.

Meget tyder på, at Sam Mansour har stort held med at radikalisere andre muslimske fanger under sin egen afsoning af dommen for opfordring til terror. (Polfoto) Krimi Dødens stemme prædiker islamisme i fængslet


Gerningsmanden blev skudt og dræbt ved Svanevej på Nørrebro. Dette er billeder fra umiddelbart efter den dramatiske episode