Terrordræbte Finn bisat: Et fantastisk menneske

Finn Nørgaard blev dræbt af Omar El-Husseins skud 14. februar foran Krudttønden på Østerbro i København. I dag blev han bisat fra Grundtvigskirken i København.

Statsminister Helle Thorning var meget bevæget efter bisættelsen

Grundvigs Kirken i Københavns Nordvestkvarter var tirsdag middag fyldt til randen med nære venner, familiemedlemmer, andre pårørende og folk, som ville vise deres respekt for og sige farvel til 55-årige Finn Nørgaard.

Filminstruktøren blev skudt og dræbt under terrorangrebet i København 14. februar. Nørgaard forsøgte at stoppe gerningsmanden, Omar El-Hussein, da han blev ramt af et dræbende skud foran Krudttønden på Østerbro.

Blandt de tilstedeværende var Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt, der ligesom til begravelsen for terrorangrebets andet offer, Dan Uzan, var tydeligt berørt at situationen.

Statsministeren måtte tørre sine øjne efter bisættelsen. Her flankeret af Morten Østergaard og Mette Frederiksen (Foto: Philip Davali)
Statsministeren måtte tørre sine øjne efter bisættelsen. Her flankeret af Morten Østergaard og Mette Frederiksen (Foto: Philip Davali)

Tjekket af politihunde
Politiopbuddet var inden og under bisættelsen massivt omkring Grundvigs Kirken. Det melder Ekstra Bladets reporter på stedet, der lige som alle andre blev tjekket af politihunde ved ankomsten til kirken.

Massiv sikkerhed omkring Finns bisættelse

En af de pårørende er Finn Nørgaards mangeårige ven Steffen Lüders, der inden bisættelsen fortalte Ekstra Bladet, at han var blandt talerne i kirken.

- Finn var gudfar til mine piger. Vi var meget sammen, og en stor del af vores familie. Vi har også familie i Frankrig, og en hel bjergby på Korsika tænker på ham i dag, sagde Steffen Lüders foran Grundtvigs Kirken i København kort før bisættelsens begyndelse.

Steffen Lüders mødte Finn Nørgaard gennem deres daværende kærester.

- Vores forhold til de kvinder holdt ikke, men venskaberne bestod. Først troede jeg da heller ikke, at det var Finn, som var blevet ramt. Flere rapporterede om, at det var en 40-årig mand, så det var først morgenen efter, at jeg gennem Finns kæreste fandt ud af, at han var blevet dræbt, fortalte Steffen Lüders videre.

Artiklen fortsætter under billedet...

Steffen Lüders ejer et pr-bureau og er mangeårig ven med Finn Nørgaard (Foto: Mogens Flindt)
Steffen Lüders ejer et pr-bureau og er mangeårig ven med Finn Nørgaard (Foto: Mogens Flindt)

Steffen Lüders har sine to døtre på 17 og 19 år med. Flere andre er også begyndt at ankomme til kirken. Nogle har blomster med, selvom familien foreslog, at blomsterpengene i stedet kunne doneres til den fond, som er oprettet i Finn Nørgaards navn.

Terror-dræbte Finn bisættes tirsdag: Tag ikke blomster med

Mange hjerter bløder
Kirken var fyldt til randen, fortalte Ekstra Bladets reporter, der var med i kirken.

- Kuglerne fra et våben sætter et hjerte i stå og får mange, mange andre hjerter til at bløde. Kærligheden er der ikke kugler i. Kærligheden er der krudt og nye kræfter i. Og sådan fordi i den er også Gud. Den kærlighed, vi har til hinanden - den har sin kilde - sit ophav - i Guds kærlighed til os. Derfor er den også stærkere end de stærkeste våben – stærkere end al nød og elendighed – end vold og blodsudgydelser, prædikede præsten Vivi Andersen, inden sangerinden Dicte stillede sig foran mikrofonen og akkompagneret af Lennart Ginman sang 'Nature Boy'.

Efter sangen var det vennen Steffen Lüders tur til at sige nogle ord til minde for Finn Nørgaard.

- 14. februar mistede du livet - uventet og før tid. Du satte livet så højt, at du var parat til at miste det. Jeg ved, du tænkte, at du måtte gøre det. Du ville, selvom du bragte dig selv i fare, siger Steffen Lüders og fortsætter:

- Jeg er ikke overrasket. Dit hjerte brændte så stærkt for retfærdighed. Jeg vil gerne tale med dig om, hvorfor du gjorde det, men det må vente.

- Du skal vide, hvor stolt jeg er af dig. Du tror på det bedste i mennesker - uanset religion og baggrund. I vores sorg skal vi huske dit menneskesyn.

- Mon ikke englene er helt vilde med dig, Finn? Det tror jeg. Jeg savner dig, min ven, men vi ses, fortsætter Steffen Lüders inde i kirken.

Efter talerne, salmerne og bønnen blev Finn Nørgaards kiste båret ud af Finns far og nevø og vennerne Lisa Rosenmeier, Thomas Barthels, Jesper Lynghus og Ole Mølgaard.

Artiklen fortsætter under billedet...

(Foto: Philip Davali)
(Foto: Philip Davali)

Det endelige program til bisættelsen blev holdt hemmeligt indtil efter bisættelsen af hensyn til de talere og kunstnere, som medvirkede til højtideligtheden.

Flere politikere deltager
I et mindeord, skrevet af Finn Nørgaards storesøster og lillesøster, bliver det slået fast, at 'Finn bliver husket for sit menneskesyn. Det sidste, han ville ønske, var, at hans død skulle være et symbol på fremmedgørelse og kulturelle konflikter', skriver de to søstre, Lillian og Helle Nørgaard.

Søstrene og Ole Mølgaard er langt fra de eneste, der gik den tunge gang for at sige farvel til Finn Nørgaard i dag. Også statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tog med for at vise sin respekt for terrorofret. Hun har aflyst spørgetimen på Christiansborg for at deltage i begravelsen. Hun ankom sammen med Mette Frederiksen og Morten Østergaard på hver sin side.

Artiklen fortsætter under billedet...

(Foto: Philip Davali)
(Foto: Philip Davali)
 

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, og De Konservatives formand, Søren Pape, ankom sammen til kirken, meddeler Ekstra Bladets reporter.

Artiklen fortsætter under billedet...

Anders Samuelsen, Lars Løkke og Pia Kjærsgaard (Foto: Mogens Flindt)
Anders Samuelsen, Lars Løkke og Pia Kjærsgaard (Foto: Mogens Flindt)

Derudover kom blandt andre Københavns overborgmester Frank Jensen (S) og repræsentanter fra Det Mosaiske Trossamfund. De danske jøder tog torsdag afsked med den 37-årige Dan Uzan, som El-Hussein også tog livet af i sit flere timer lange terrorhandling.

Også talsmanden for Muslimernes Fællesråd Zubair Butt Hussain deltog i bisættelsen, ligesom deltagerne i debatmødet i Krudttønden 14. februar - herunder den franske ambassadør i Danmark Francois Zimeray - også var indbudt til højtideligheden.

Ekstra Bladets reporter meddeler, at Ida Auken fra Radikale Venstre, Anders Samuelsen fra Liberal Alliance, Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti, Farshad Kholghi og Stine Bosse også deltog i bisættelsen.

Passion for samfundet
En stor del af afskedsordene i dag handlede om filminstruktørens store passion for samfundsforhold og kultur.

- Hans arbejde og livsværk handlede meget om at finde måder at tale på for at gøre plads til os alle sammen for at skabe et samfund, hvor alle var inkluderet, siger medie-manden og vennen Ole Mølgaard til Ekstra Bladet inden bisættelsen.

På sin åbne Facebook-profil skrev Finn Nørgaards ven igennem mange år Ole Mølgaard inden bisættelsen:

'I dag skal jeg sige farvel til Finn. For mig var Finn først og fremmest en rigtig god ven. Ekstrem empatisk, sjov, god at tale med, feste med, hygge sig med, og så var Finn meget, meget loyal. Han formåede at folde sin empati ud over alle og valgte i sit arbejde at fokusere på dem, der er udsatte, og som kæmper for at passe ind i samfundet.'

Her kan du se et interview med Pia Kjærsgaard, der var mødt op til Finn Nørgaards bisættelse

Søren Pape (K) var mødt op til begravelsen

Her kan du se et interview med en af Finns venner

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri