Terrorekspert: Derfor angreb de

Som det ser ud lige nu, så er der ingen sammenhæng mellem de tre terrorangreb, som har fundet sted i Tunesien, Frankrig og Kuwait

(Foto: Polfoto/Janus Engel)
(Foto: Polfoto/Janus Engel)

Med få timers mellemrum blev der hængt et afhugget hovedet op på porten til en fabrik i Frankrig, turister blev angrebet på stranden i Tunesien og en moske blev bombet i Kuwait. Men ifølge den svenske terrorekspert, Magnus Ranstorp, er der umiddelbart ingen sammenhæng mellem de tre terrorangreb.

- Nogle mennesker siger, at det er en reaktion på årsdagen for kalifatet, siger Magnus Ranstorp til Ekstra Bladet.

- Andre siger, og det tror jeg også, at der ikke nødvendigvis er en sammenhæng mellem de tre begivenheder. Det vil først stå klart, hvis man finder en direkte sammenhæng under en videre efterforskning. Indtil da er det tre separate begivenheder.

Forskellige motiver

Som Magnus Ranstorp ser det, så ligger der forskellige motiver bag de tre angreb.

- Formålet med de tre angreb tyder på at være forskellige. For eksempel var formålet med bomben i Kuwait at ramme shia-muslimer, og derved skabe konflikt mellem sunni-og shiamuslimer, siger han.

I Tunesien har formålet højst sandsynligt været, at man ville ramme turismen i landet og derved også ramme den vestligt orienterede regering.

-  Der er mange ekstremistgrupper, som ønsker at forstyrre regimets stabilitet ved, at turisterne nu vil frygte at rejse til Tunesien. Det vil have stor effekt på landets økonomi. Økonomiske problemer vil få regeringen til at falde sammen, og det vil skabe usikkerhed i landet.

- De vil straffe turisterne, og de vil straffe Vesten.

Man mærkede allerede de økonomiske problemer, da et museum i Tunesiens hovedstad Tunis blev angrebet af terrorister, og 17 turister samt en politibetjent og en rengøringskone døde.

- De snakkede allerede om, at det kunne mærkes på økonomien, da et museum for nogle måneder siden var udsat for et terrorangreb.

Når det gælder Frankrig, så virker det på Magnus Ranstorp som om, at vedkommende bag angrebet sympatiserer med terrorgruppen Islamisk Stat.

- Det var et meget specielt mål i Frankrig, hvor fremgangsmåden med det afhuggede hoved mindede meget om den fremgangsmåde, man har i terrorgruppen IS, hvor man hugger hoveder af ’de vantro’ og hænger det op til skue.

- Spørgsmålet er, om han gjorde det selv, eller om han blev anvist af nogen til den handling, siger Magnus Ranstorp.

Sårbare turister

Situationen i Tunesien er, ifølge Magnus Ranstorp, at turisterne er meget sårbare på grund af den ustabile situation i de omkringliggende lande.

- Det er meget lettere for terroristerne at ramme dem i Tunesien, end i deres hjemlande.

Og for terroristerne er turisterne et symbol på Vesten.

- De vil skabe et land, hvor man kan begrænse det, som, ekstremisterne mener, er uønsket eller ulovlig menneskelig adfærd, siger Magnus Ranstorp.