Tidligere PET-chef: Man kan se terror over alt

Hans Jørgen Bonnichsen understreger, at verden aldrig har været mere fredelig end nu. Vi har dog mere fokus på terror i det daglige end førhen

Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere operativ chef hos Politiets Efterretningstjeneste, PET (Foto: Kim Agersten)
Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere operativ chef hos Politiets Efterretningstjeneste, PET (Foto: Kim Agersten)

7. januar forsøgte en mand at begå terror mod en politistation i Paris. 8. januar skød og stak terrorister rundt om sig mod turister på et hotel i Hurghada i Egypten. 12. januar sprang en bombe i et turistet område i Istandbul.

I dag angreb terrorister Indonesiens hovedstad Jakarta.

Terror er blevet et ord, man hører jævnligt i sin hverdag. Spørgsmålet er dog, om der virkelig er flere angreb, end der var før i tiden. Det har Ekstra Bladet spurgt tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen om.

- Hvis man virkelig går tilbage i tiden, så tror jeg faktisk ikke, der er flere angreb nu end før. Især ikke når man ser på områderne, der virkelig er epicentrene for terror. I Pakistan, Indonesien, Irak og Syrien for eksempel er terror jo desværre noget, der sker hver dag, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Mere fokus på terror
Den tidligere operative chef for PET mener, at grunden, til at man som dansker måske kan føle, at der er mere terror i verden, er, at fokus er blevet større det seneste år.

- Derfor kan man se terror i alt, fordi der er så meget fokus på det. Også uden for den vestlige verden. Det kan være, fordi vi selv har oplevet det, og Islamisk Stat er tæt på, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Han mener dog også, at man skal passe på med at bruge begrebet.

- Vi skal jo ikke se terror i alt - for eksempel hvis en person har en pistol. Alt er ikke terror, og så skal vi huske, at vi trods alt lever i den mest fredelige verden nogensinde rent historisk, siger den tidligere operative chef i PET.

Politiet omringede den bygning, hvor cafeen Starbucks ligger for at trænge ind til gerningsmændene, som befandt sig i en biograf derinde (Foto: AP) Terror - 14. jan. 2016 - kl. 10:32 Terror i Jakarta: Nabolande øger sikkerheden

Opmærksomheden styrker terroristerne
Mens fokus på terror er steget, har organisationer som Islamisk Stat også fået mere opmærksomhed.

- De er meget hurtige til at sige, at de står bag, og så får de en styrke, som de slet ikke fortjener.

- Er det en slags branding for dem?

- Ja, når de tager skylden, så viser det, at de er eksperter i psykologisk krigsførelse og propaganda. Det er jo højtuddannede officerer fra Saddam Husseins hær, og mange af dem ved alt om psykologiske operationer, og hvordan man propaganderer.

- Vil det sige, at terroristerne har vundet ved, at vi øger vores fokus i medierne og ved snakken om terror person og person imellem?

- Vi kan jo ikke komme udenom, at I journalister skal skildre virkeligheden, som den er. Men de vinder jo ved at kunne bruge det som propaganda. Hvis man kunne tie det ihjel, så fratager man dem deres hjerteblod. Terror er fem procent død og ødelæggelse. Resten er kommunikation, der handler om frygt, og det lever de af, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

  Krig & katastrofer - 14. jan. 2016 - kl. 06:22 Terror i Jakarta: Syv personer døde

Typisk efter symbolske mål
Da terrorister i dag angreb et område i Jarkata, lod de bomber sprænge ved den amerikansk-ejede cafe Starbucks.

- Det er meget klassisk, at terroristerne som i dag slår ned ved et amerikansk firma. Det er symbolterrorisme. Man vil markere, hvem der stadig er den store satan i terroristernes øjne, og det er stadig USA og dernæst Israel. Ofte defineret ved synagoger og lignende. Det er meget klart symbolterrorisme og et klart signal, siger Hans Jørgen Bonnichsen og uddyber:

- Med Krudttønden var det et symbol mod ytringsfriheden. Det har man benyttet lige fra tidernes morgen til dags dato.

Syv personer døde i dagens angreb i Jarkata. Heriblandt fem gerningsmænd og to civile fra Indonesien og Holland.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere